Waarom wonen mensen in orkaangebieden in houten huizen?
We kennen de beelden van de compleet verwoeste gebieden in Amerika, Mexico en (Zuid)Oost-Azië maar al te goed. Na een orkaan of tropische storm blijven soms duizenden mensen dakloos achter, omdat complete dorpen zijn weggevaagd. Nu hebben wij hooguit af en toe een stevige storm, waardoor ik mij afvraag hoe wij ervan af zouden komen als er een orkaan met windsnelheden van 200 kilometer per uur over onze huizen zou razen. Zouden onze gemetselde huizen een dergelijke storm wel doorstaan? En WRM bouwen ze in de gebieden die wel orkanen kennen dan geen stevigere huizen?
Over het algemeen kunnen we wel stellen dat er in (Zuid)Oost-Azië gemiddeld een lager besteedbaar inkomen is dan in Amerika. Het is daar voor veel mensen dan ook niet haalbaar een groot en stevig huis te bouwen. Maar in het zuiden van de Verenigde Staten zijn zeker mensen die vermogend genoeg zijn om in plaats van dat houten huis een stevig stenen exemplaar neer te zetten. WRM kiezen deze mensen er dan toch voor om een houten huis te bouwen, dat door een storm relatief eenvoudig weggeblazen kan worden?
Wederopbouw
Vastgesteld, een houten huis is goedkoper. Wanneer je een houten huis echter ieder orkaanseizoen opnieuw moet opbouwen, loopt dit ook behoorlijk in de papieren. Toch kiezen mensen er juist vanuit kostenoogpunt voor om een houten huis te bouwen in een orkaangebied. Het blijkt dat ook stenen huizen niet bestand zijn tegen de orkanen die in deze gebieden voor (kunnen) komen. Mijn eerste vraag is dus beantwoord: nee, wij zouden er niet veel beter vanaf komen in Nederland als er een orkaan over ons land zou trekken. En ook mijn tweede vraag is nu relatief gemakkelijk te beantwoorden. Men bouwt een houten huis in een orkaangebied, omdat het opnieuw opbouwen hiervan, hoe vaak dit ook moet, goedkoper is dan het steeds opnieuw opbouwen van een stenen huis.
Alternatieven
Natuurlijk zijn er stenen alternatieven voor mensen in orkaangebieden, maar die zijn ook voor de gemiddelde Amerikaan te duur. Wel kunnen zij bij het bouwen van huizen rekeninghouden met een aantal factoren. Zo zijn monolithische domes (een ronde koepel uit één stuk) veel beter bestand tegen de harde wind dan de standaard hoekige huizen. Een garage kun je daarnaast beter apart naast je huis zetten dan in je huis verwerken. Openingen als deuren en ramen zijn de zwakke plekken van een huis. Zodra de wind door je (garage)deur blaast is de kans groot dat je dak de lucht in gaat. Daarnaast zijn gewapend beton en HurriQuake-spijkers goede bouwmaterialen voor in de orkaangebieden.
We moeten dus maar blij zijn dat onze huizen van rode baksteen slechts heel soms weerstand hoeven te bieden aan windkracht twaalf, want ook wij zouden er niet best vanaf komen. Daarnaast zouden we ook nog eens duurder uit zijn met herbouwen van onze huizen, wat door Nederlanders misschien nog wel als een grotere ramp wordt gezien!
Bronnen tekst:
http://www.knmi.nl/cms/content/25772/orkaan
http://plazilla.com/page/4295051406/de-meest-extreme-weerrecords-ter-wereld-en-in-nederland
http://www.knmi.nl/cms/content/64954/orkanen_waar_komen_ze_voor
http://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantisch_orkaanseizoen
http://www.havovwo.nl/havo/hak/bestanden/orkator.pdf