Waarom voor de kleuter die villa in Zuid-Afrika niet door ging
Wat doe je als je ongeneeslijk ziek blijkt te zijn en in een dikke Zuid-Afrikaanse villa woont, maar wegens de omstandigheden graag weer terug naar Nederland wil verhuizen? Je kan dan een aantal dingen doen, bijvoorbeeld proberen de villa te verkopen, of te verhuren. Je kan de villa houden als vakantiehuis voor de familie. Óf je kan het huis verloten. Het echtpaar dat terug wilde naar Nederland besloot om Mountain View via de website www.winjouwdroomvilla.nl – die nu niet meer online is – in Nederland te verloten. Voor 99 euro had je een lot en deed je mee voor de winst. Enkele jaren geleden had het duo hetzelfde gedaan met een andere villa en wilde nu dit leuke initiatief herhalen. Helaas stak de Nederlandse Kansspelautoriteit er deze keer een stokje voor. WRM mocht de prachtige loterij deze keer niet doorgaan?
Wat is de Kansspelautoriteit?
Wat is eigenlijk die instantie die het echtpaar verbood om in Nederland hun villa te verloten? De Kansspelautoriteit is een instantie die nog niet zo lang bestaat, namelijk pas sinds 1 april 2012. Het doel van deze instantie is het reguleren van het kansspelaanbod, zodat de Nederlander ‘veilig’ een gokje kan wagen. Daarnaast probeert de Kansspelautoriteit om gokverslavingen te voorkomen en illegale gokhuizen te sluiten. Om te kunnen bepalen of een kansspel legaal of illegaal is, hanteren ze de Wet op de kansspelen, het bijbehorende besluit en nog een reeks aan regelingen, bijvoorbeeld over hoe je reclame mag maken en hoe je moet omgaan met speelautomaten.
Wanneer is een kansspel toegestaan?
Als hoofdregel kan je onthouden dat voor alle kansspelen in Nederland een vergunning nodig is sinds de Kansspelautoriteit bestaat. Vóór dat moment was de gokmarkt in Nederland een stuk vrijer voor de aanbieder, omdat er toen nog geen toezichthouder was. Blijkbaar zijn er wat mensen her en der opgelicht, wat leidde tot het ontstaan van de instantie. Grappig, omdat de gemiddelde loterij sowieso wel inhoudt dat je je euro’s kwijt bent (alsof je probeert te voorkomen dat je nat wordt wanneer je in het water springt). De kans dat je de loterij wint is namelijk kleiner dan de kans dat je geraakt wordt door een asteroïde. Maar oké, in Nederland moet je dus betalen voor de benodigde vergunning om mensen geld afhandig te kunnen maken via een loterij. Zit wat in. En daarnaast moet vijftig procent van de opbrengst worden afgestaan aan een goed doel. Zo zijn er nog wat van dat soort vereisten. Ook handig om te weten: wanneer je een prijs wint met een waarde boven de 454 euro dient daarover 29 procent belasting betaald te worden. Dus ook over de nieuwwaarde van een BMW 3 serie die je gewonnen hebt! Ik snap wel WRM de Nederlandse staat hier onze ‘belangen’ verdedigt.
WRM ging in deze zaak het feest niet door?
Wat ging er nu mis met de veiling van deze villa? WRM kon dit een aantal jaar geleden wel, maar nu niet meer? Ten eerste dus omdat nu de Kansspelautoriteit bestaat en een oogje in het zeil houdt. Daarnaast werd de loterij online aangeboden. Hiervoor kunnen in Nederland nog geen vergunningen worden verstrekt en zijn online loterijen momenteel per definitie verboden. Daarnaast werd er actief geflyerd, werden er e-mails verzonden om deelnemers te werven, waren ze met een stand aanwezig op de migratiebeurs en promootten ze via de sociale media. Hiermee was de loterij gericht op de Nederlandse markt, waarvoor helaas een vergunning benodigd is. Ondanks meerdere waarschuwingen zijn ze vrolijk doorgegaan met de loting, wat resulteerde in een boete van tachtigduizend euro. De gelukkige winnaar van de villa was overigens een kleuter. Helaas voor de kleuter gaat deze villa niet door, volgende keer toch even die vergunning checken!
Bronnen:
http://www.kansspelautoriteit.nl/nieuws/alle-nieuwsberichten/2014/september/boete-opgelegd/ http://nos.nl/artikel/693781-echtpaar-beboet-voor-illegale-loterij.html http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kansspelen/vraag-en-antwoord/betaal-ik-kansspelbelasting-als-ik-een-prijs-win.html