Waarom vergeten we onze dromen meestal als we wakker worden?
Ken je dat? Je ligt lekker te slapen, maar wordt dan verschrikt en bezweet wakker door iets wat er in je droom gebeurde. Maar wat gebeurde er ook alweer in die droom? Huh? Je bent het vergeten! Je kunt nog de hele dag last hebben van het gevoel dat die droom je gaf, maar wat er precies in gebeurde weet je niet meer. We vergeten onze dromen nou eenmaal vaak als we wakker worden, maar WRM?
Uniek
Volgens wetenschappers komt dit omdat dromen uniek zijn. Wij mensen onthouden dingen door herhaling. Woordjes leren voor Duits, bijvoorbeeld? Stampen, stampen en nog eens stampen! Vaak gaan dromen echter heel snel, zijn ze vaag en heb je ze maar één keer. De kans dat je ze onthoudt, wordt zo dus heel klein.
Verschillen tussen vergeten en onthouden
Mensen die hun dromen vergeten, hebben een sterkere prikkel nodig om wakker te worden dan slapers die hun dromen onthouden, zoals een wekker die tekeer gaat of een grote plens water. Het lijkt erop dat de vergeters veel dieper slapen dan de mensen die zich hun dromen kunnen herinneren. Een slapend brein kan immers geen nieuwe informatie opslaan; dat kan alleen een brein dat wakker is. Als je dus heel diep slaapt, kun je moeilijker informatie opslaan.
Angst en depressie
Het onthouden van dromen hoeft niet per se te maken te hebben met hoe vast je slaapt. Mensen onthouden dromen ook eerder wanneer ze angstig en depressief zijn. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat deze mensen vaker wakker worden (dus niet zo diep slapen), terwijl ze nog aan het dromen zijn. Daarentegen kunnen bepaalde medicijnen en slaapapneu ervoor zorgen dat je je dromen minder goed onthoudt. Het schijnt zelfs dat ook je geslacht een rol speelt: onderzoek wijst uit dat adolescente meisjes hun dromen beter onthouden dan adolescente jongens.
Hoe kun je ervoor zorgen dat je je dromen minder snel vergeet?
De eerste 90 minuten nadat je wakker wordt, zijn het belangrijkst wanneer je je dromen wilt onthouden. Op dat moment moet je in de positie blijven liggen waarin je wakker werd. Wat je ook kunt doen is het meteen opschrijven van je dromen; na je ontbijt zijn ze namelijk vaak verdwenen uit je geheugen. Leg dus pen en papier naast je bed en schrijf je dromen meteen op als je wakker wordt (je kunt ook een droomdagboek bijhouden)! Op een rustig moment van de dag kun je de aantekeningen, die je gemaakt hebt toen je wakker schoot, uitwerken en bekijken welke onderliggende betekenissen de dromen hebben. Wie weet zijn ze wel zo interessant dat je er een boek over kunt schrijven!