Waarom vanille?

2 minuten

Een van de meest bekende aroma’s uit de zoete keuken. Vla, crème, saus, broodjes, ijs noem het maar op of de smaakstof wordt er aan toegevoegd. Vanille heeft zijn naam te danken  aan het Spaanse woord “Vainilla” wat peulschil betekent. De vruchten van de vanille klimorchidee worden onrijp geplukt, verhit en daarna langzaam gedroogd. Hierdoor treedt een fermentatieproces op – dit duurt 3 tot 6 maanden – waardoor bij de groene, onrijpe vrucht langzaam een mooi zwart aromatisch geurend vanillestokje overblijft. Dit langzame en intensieve proces draagt mee aan de prijs van de vanille stokjes.

Gebruik.
Op de markt zijn een aantal vanille producten verkrijgbaar. De vanille (stokjes) zelf, vanille extract, vanillesuiker en vanille essence . Die laatste twee zijn vaak op basis van de synthetische stof vanilline. Di is iets wat ook in vanille voorkomt maar niet de volledige aromastoffen bevat die echte vanille heeft, wat leidt tot een smaak- en prijsverschil. Allen zijn toe te voegen in de bovengenoemde producten, maar de intense en heerlijke smaak zoals ik hem het meest waardeer komt toch echt door het merg van de vanillepeulen. Vaak wordt het merg aan producten toegevoegd waarbij je de stokjes overhoudt. Gooi deze alsjeblieft niet weg, maar stop ze in een pot met suiker en binnen de kortste keren heb je een heerlijke eigen pot vanille suiker staan! Ook wordt vanille gebruikt in hartige gerechten, iets wat minder vaak voorkomt maar zeker doeltreffende smaken oplevert.

Geschiedenis.
Ook de vanille vindt zijn herkomst in Zuid-Amerika. Daar was het al bekend als een verfijnde smaakstof. Vanille werd door de Spaanse ontdekkingsreizigers meegenomen richting Europa. Vanaf begin 19e eeuw begonnen de Europeanen het te kweken, maar vaak droegen de planten geen vruchten (de uiteindelijke vanillestokjes). De oorzaak hiervan was dat de bloemen normaal bestoven werden door een locale bijensoort. En in de gebieden waar de vanille werd gekweekt was deze bij niet aanwezig. Naderhand ontdekte men hoe zij de plant zelf kunstmatig konden bestuiven en werd er buiten Zuid-Amerika en vooral Mexico ook vanille gewonnen.

Tips.
Vanille is zeer aromatisch, maar er hangt ook een prijskaartje aan. Als je je tijd neemt en de vanille langdurig laat trekken, zal dit meer smaak opleveren en betekent dit ook dat je minder vanille hoeft te gebruiken. Ook is het mogelijk om je eigen vanille extract te maken. Dit doe je door opgesneden stokjes een aantal weken in wodka te laten trekken. Vaak zijn de vanillestokjes in de supermarkt uitgedroogd en zijn ze al veel aroma verloren. Ga voor betere kwaliteit naar een kruiden- of delicatessenwinkel. Vanille hoort zacht en vochtig te zijn bij aankoop. Zorg daarom ook tijdens het bewaren ervan dat het in een afsluitbare pot of buis zit, zodat de vanille zijn kwaliteit niet verliest. Vanille is de meest voorkomende ijssmaak en word daarom ook wel als saai of eenvoudig omschreven. Door middel van verschillende soorten vanille in een gerecht te verwerken kunnen zij elkaars smaken versterken. Dit levert een intense – niet saaie – vanille smaak op!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!