Waarom trilt de lucht als het warm is?

1 minuut

Nu de zomer voorbij is, denk ik graag terug aan fijne avondjes met vrienden in het park en overal verbrande gezichtjes. Maar wat mij ’s zomers altijd het meest fascineert, is de trillende lucht die je boven het asfalt of in de verte boven strandzand kunt zien. Mijn vraag is dan ook: hoe kan dit? WRM trilt de lucht als het warm is? Dat leggen we je uit!

De verklaring voor de luchttrillingen komt voort uit het gevecht tussen warme en koude lucht. Op zeer warme dagen (lees: tijdens een hittegolf) warmt de zon de aarde dusdanig op, dat de aarde deze hitte ook weer kwijt moet zien te raken. Vervolgens straalt de aarde deze warmte dus naar buiten uit. Als lucht boven een warm oppervlak blijft hangen, gaat deze trillen. Doordat koude lucht daalt en warme lucht ruimte moet maken voor de koude lucht, sijpelt de koude lucht als het ware in straaltjes naar beneden. Daardoor ontstaat de trilling die we zien. Dit verklaart alleen niet hoe het kan dat het oppervlak onder de warme lucht een weerspiegeling is van de lucht erboven.

Lichtinval
Dat heeft met de lichtinval te maken. De snelheid van het licht hangt voornamelijk af van de warmte van de lucht. Het is namelijk zo dat een lichtstraal sneller beweegt door warme dan door koude lucht en aangezien niets sneller beweegt dan het licht – behalve Team Rocket, althans – wordt de baan van het licht door de lucht gedwongen om een shortcut te nemen. Hierdoor neem je bijvoorbeeld asfalt als trillend en wazig waar.

Mocht iemand je volgende zomer vragen WRM de lucht op warme dagen trilt, dan kun je hen voortaan het antwoord geven!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!