Waarom spint een kat?

2 minuten

Bij een kat weet je het nooit: hij kan op zijn rug rollen en zijn buikje spreiden, om je vervolgens een haal te geven als je hem over zijn buikje wil aaien. Andere keren is een kat niet bij je weg te slaan en kan hij uren spinnend op je warme schoot vertoeven. Katten zijn eigenzinnig, egoïstisch en onvoorspelbaar. Één ding is zeker: als een kat spint, dan heeft hij het naar zijn zin en doe je kennelijk iets goed. Of… toch niet?

Hoe dan?
Dat katten vaak spinnen, ook wel knorren genoemd, is zeker. Maar hoe produceren ze dat geluid eigenlijk? Helaas is daar geen eenvoudig antwoord op te geven. Er bestaat namelijk nog geen eenduidige wetenschappelijke verklaring voor en er zijn verschillende theorieën in omloop. De populairste theorie is die van het vibrerende strottenhoofd: katten spinnen door hun strottenhoofd op een bepaalde manier te laten trillen. Een mechanisme in de hersenen zendt via de zenuwen signalen naar het strottenhoofd, om de luchttoevoer enkele keren per seconde ritmisch af te snijden. Dat zorgt voor het geluid dat wij interpreteren als een blijk van waardering.

Waardering of instinct?
Maar, is het knorren wel een blijk van waardering? Ook op de vraag WRM een kat spint is nog geen wetenschappelijk bewezen antwoord te geven. Daarnaast zijn katten niet de enige dieren die kunnen spinnen: ook sommige wilde katten, hyena’s, wasberen en cavia’s kunnen het. Jonge katjes beginnen er een paar dagen na hun geboorte al mee, op het moment dat de moeder ze voedt. De moeder bevestigt het prille geknor met haar volwassen spingeluid, om zo hun band te versterken. Het knorren kun je dus ook als een vorm van communicatie zien.

Daarnaast bestaat er nog een bijzondere theorie. Sommige wetenschappers geloven namelijk dat katten spinnen om zichzelf te genezen. Katten spinnen namelijk tijdens het baren, tijdens een genezingsproces als gevolg van een zware verwonding of als ze weten dat ze in een dodelijke situatie verkeren. Een verklaring hiervoor is dat het dier zichzelf probeert te troosten, maar een andere verklaring zegt dat het spinnen letterlijk heilzaam werkt. De trillingen zouden invloed hebben op het herstel van beschadigd weefsel. De reden dat je je kat wel eens hebt horen spinnen tijdens een bezoekje bij de dierenarts, komt dan hoogstwaarschijnlijk ook omdat het spinnen therapeutisch zou werken in dit soort situaties.

Jouw lieve kat zal zeker ook spinnen, omdat hij het fijn vindt bij jou op schoot. Alleen is dit dus zeer waarschijnlijk niet de enige reden WRM hij spint. Zo wordt maar weer bevestigd dat katten eigenzinnige en ingewikkelde wezens zijn.

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!