Waarom slapen we op een kussen?

2 minuten

Een derde van ons leven brengen we door in bed. Dan moet je natuurlijk wel lekker liggen. Voor mij helpt een kussen hierbij. Al zo lang ik me kan herinneren slaap ik op een kussen, zonder lukt niet meer. Eerlijk gezegd heb ik er wel meer dan één op mijn bed liggen. Maar WRM gebruiken we eigenlijk een kussen? En heeft het een functie? Kortom, WRM slapen we op een kussen?

De geschiedenis
Kussens worden al duizenden jaren door de mens gebruikt. Blijkbaar is de behoefte om ‘s nachts je hoofd ergens op te leggen iets van alle tijden. De geschiedenis van het kussen komt overeen met die van de mens, dit zie je terug bij de verschillende soorten kussens die gevonden zijn. We beginnen met eenvoudige stenen exemplaren, daarna houten en vervolgens porseleinen. Later ontstaan er leren zakken gevuld met zacht materiaal, eigenlijk de voorloper van het donzen kussen. Het kussen zoals wij het nu kennen, werd pas ontwikkeld in de 19e eeuw. Door de industriële revolutie kwam de massaproductie van kussens op gang en werd het een product voor de hele samenleving.

Ingewikkelde relatie
Eén van de belangrijkste redenen WRM we een hoofdkussen gebruiken, heeft te maken met de ingewikkelde relatie tussen ons hoofd, nek en wervels. Wanneer je gedurende de dag rechtop loopt, moeten de nek en het hoofd door spieren en pezen rechtop gehouden worden. Tijdens de slaap ontspannen veel van deze spieren waardoor het hoofd naar voren of achteren valt. Dit zorgt voor extra belasting van de nekspieren en wervels en kan weer leiden tot een stijve rug en wervelkolom. De eenvoudigste oplossing voor deze pijnlijke situatie is een hoofdkussen. Het kussen zorgt ervoor dat de nek in één lijn komt met de wervelkolom, ongeacht de slaaphouding. De stand van de wervelkolom wordt zo gecorrigeerd en de spieren worden daardoor ontlast.

Voorkomen van klachten
Wij, als volwassenen, hebben naar verhouding een klein hoofd op brede schouders. Daarom is het belangrijk dat je op een kussen slaapt dat je hoofd en nek goed ondersteunt. Kleine kinderen hebben naar verhouding een veel groter hoofd, daarom moeten zij een ander kussen dan volwassenen hebben: een speciaal kinderkussen, dat veel platter is en daarom beter voor het nekje van het kind. Bij baby’s is het weer een heel ander verhaal, hun hoofd is in verhouding nóg groter. Bij baby’s is het hoofd ongeveer een derde van hun lichaamslengte, bij volwassenen is dit een zevende of achtste. Baby’s slapen vaak rechtstreeks op het matras; hiermee wordt stikken in een kussen voorkomen. Voor ons is het hebben van een kussen echter heel belangrijk. Het zorgt niet alleen voor comfort, maar is ook goed voor je hele lichaam.

Let er wel op dat een kussen je nek de juiste ondersteuning biedt. Een kussen dat te hoog is, zorgt er namelijk voor dat er juist spanning ontstaat in de spieren in je rug, nek en schouders. Tegenwoordig zijn kussens er in alle soorten en maten. Van dons en veren tot kussens van schuimrubber, er bestaat voor ieder wat wils. Door het juiste kussen voorkom je hoofdpijn, last van je nek of andere lichamelijk klachten. Oh, en niet onbelangrijk: uit hygiënisch- én lichamelijk oogpunt moet je hoofdkussen om de vier jaar vervangen worden. Dat gezegd hebbende: slaap lekker!

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!