Waarom slapen we?
De klok is alweer een week een uur vooruit! Langer licht, maar dat betekent wel een uurtje minder slaap…
Als ik een sprookjesfiguur zou moeten imiteren is het voor mij makkelijk: Doornroosje. De snooze-knop op m’n telefoon heeft het zwaar te verduren gehad afgelopen winter, ik draai me liever nog drie keer om dan die kou in te gaan, maar helaas heeft de gemiddelde Nederlander (en ik ook) er niet veel tijd voor: slapen. Knotsgekke feestjes tot diep in de nacht, het tentamen dat je toch iets meer tijd kostte dan 1 dag of die presentatie van je werk die zo nodig werd verzet en je nu weer wat kostbare uurtjes slaap moet inleveren. Maar hoeveel uurtjes bezoek van Klaas Vaak heeft een mens per nacht eigenlijk nodig en WRM slapen mensen?
Niemand weet precies WRM wij slapen. Slaap, zo zeggen velen, is belangrijk om alles wat je hebt gezien te kunnen verwerken en te kunnen onthouden. Daarnaast kan slaaptekort zorgen voor overmatig slaperigheid overdag, wat weer kan zorgen voor stress en een te hoge bloeddruk. Voor volwassenen is een slaap van 7 uur ‘gezond’. Het blijkt dat wanneer een volwassene meer dan 7 uur slaapt deze meer kans heeft op hart- en vaatziekten. Minder dan 5 uur per nacht maakt een mens kribbig en volgens verschillende onderzoeken heb je daarnaast minder creativiteit, meer kans op hartaandoeningen en meer last van stress.
Oh! En wil je minder naar de sportschool? Slapen helpt! Slaapgebrek vergroot de kans op obesitas, omdat de hormonen die een hoofdrol spelen bij het hongergevoel worden aangemaakt tijdens je slaap. Per uur dat je slaapt maak je vijf procent minder ‘Ghreline’ aan. Dit is het hormoon wat het hongergevoel/eetlust veroorzaakt. Daarnaast maak je per uur dat je slaapt ook vijf procent meer ‘Leptine’ aan, dit is het hormoon dat jou een verzadigd gevoel geeft. Meer slaap is dus minder honger!
Het is dus goed om 7 uur per nacht te slapen, maar red je dit niet, kan je er ook altijd een power nap tegen aan gooien. ‘Geen tijd voor’, hoor ik je denken. Nu viel vandaag m’n mond open van verbazing dat (zoveel!) Aziaten daar een goed trucje op hebben gevonden. Die hebben gewoon maling aan waar zij een powernap houden en geef ze eens ongelijk. Een powernap van 15 minuutjes kan zorgen voor meer creativiteit, minder stress en meer alertheid. Piloten van de NASA moeten zelfs bij hun trainingen 25 minuten slaap inplannen, omdat hun alertheid dan twee uur langer op het goede niveau is. Het is het beste om het elke dag te herhalen, je valt het snelst in slaap door gewenning. ‘No can do, ik werk/studeer op dat tijdstip?’ No problemo (klik hier).
Nadat de batterij van mijn iPhone (weer) leeg was en m’n tas verder dan m’n agenda niet veel vermaak bood, probeerde ik van de week wat te slapen: lang leve de stiltecoupé! Niet dus. Een krijsende peuter was het oneens met de bedtijd die zijn moeder hem had opgelegd voor die avond en schreeuwde een kwartier lang dat ie nooit meer ging slapen. Succes daarmee. Slapen, dat moet je. Zeventien uur wakker leidt al tot dezelfde achteruitgang als wanneer je twee glazen alcohol hebt gedronken (alcoholpromillage van 0,5%), laat staan een paar dagen!
Wanneer je een aanhoudend gebrek hebt aan voldoende slaap, heeft dit een ernstig effect op delen in je hersenen die geheugen, planning, taal en tijdsbesef aansturen. Die worden praktisch gezegd uitgeschakeld, Schluss. Dus wil je niet eindigen als een zombie met wallen als Wim Kok, die geen benul van tijd heeft en moeite heeft met het uitspreken en onthouden van z’n eigen naam? Probeer dan elke nacht minstens zes uur slaap te pakken en neem anders een voorbeeld aan onze Aziatische vrienden! Slaap lekker!