Waarom ruikt aardgas zo raar?
Indien je aardappeltjes aanbranden of de theedoek vlam vat heb je gelukkig de brandmelder, mocht het koolmonoxidegehalte in huis toenemen heb je een koolmonoxidemelder, maar wat nou als je vergeet de gasknop dicht te draaien? Dan komen we daar al snel achter vanwege de sterke, doordringende geur. Het gas dat we gebruiken bij het koken is methaangas,ook bekend als aardgas. Aardgas is een van de drie fossiele brandstoffen, samen met steenkool en aardolie (waar het vaak mee gewonnen wordt). Als energiebron wordt aardgas gebruikt om mee te koken en onze huizen te verwarmen. Daarnaast wordt het toegepast in elektriciteitscentrales, diverse chemische productieprocessen en bij stadsverwarming. Sinds de jaren zestig heeft aardgas in Nederland het stadsgas en het stoken op steenkool geheel verdrongen, dus zijn we al langer bekend met hoe aardgas ruikt. Daarom hebben we ook geen aparte gasmelder in huis nodig: de geur vertelt ons wanneer we het gas open hebben laten staan.
WRM die rare geur?
Zoals eerder gezegd bestaat aardgas voor een groot deel uit methaan en voor de rest uit hogere gasvormige koolwaterstoffen, stikstofgas en kooldioxide. De samenstelling is afhankelijk van de winplaatsen en bevat soms ook waterstofsulfide. Ondanks deze combinatie is aardgas (ontdaan van waterstofsulfide) geurloos. Om mensen bewust te maken van een gaslekkage, werd besloten een geurstof aan aardgas toe te voegen. WRM aardgas zo vreemd ruikt is dus eigenlijk opzettelijk zo geregeld. Twee van die geurstoffen zijn tetrahydrothiofeen en ethaandiol. Het gebruik van ethaandiol is de laatste jaren sterk verminderd omdat deze stof door zijn corrosieve eigenschappen de leidingen aantastte. Ook kan men door gewenning het vermogen verliezen om ethaandiol te ruiken (waardoor het niet meer als waarschuwing werkt) en veroorzaakt het hoofdpijn, hoest en tranende ogen.
Molecuulformule tetrahydrothiofeen
Tetrahydrothiofeen is een zwavelhoudende verbinding. Veel zwavelhoudende verbindingen staan bekend om hun onaangename geur; denk maar aan de geur van rottende eieren en de onwelriekende geur van scheten, waarbij waterstofsulfide de hoofdrolspeler is. Gelukkig is dat voor aardgas niet het geval.
Bronnen tekst:
http://students.chem.tue.nl/ifp27/bronnen/fossiel_aardolie.html