Waarom Pussy Riot steeds de sjaak is
De Olympische winterspelen in Sochi waren lekker aan de gang terwijl er buiten wat geprotesteerd werd. Dat kan, dat hoort erbij en dat moet ook kunnen. Waar topsporters zich verzamelden om voor het goud te strijden en de rest van de wereld toekijkt, grijpen inwoners van het gastland die mogelijkheid aan om hun onvrede te uiten over de politieke gang van zaken in Rusland. Maar Rusland zou Rusland niet zijn, wanneer ze zo’n demonstratie niet de grond in zouden boren. Dat is precies wat er op 18 februari gebeurde, en je verwacht het niet, maar wederom zijn bandleden van niemand minder dan Pussy Riot weer eens de pineut!
Het lijkt wel of ze er een abonnement op hebben, maar Pussy Riot mocht weer fijn wat uren doorbrengen in een ondermaatse cel. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk. Zelf denken de bandleden – die inmiddels weer vrij rondlopen – dat het te maken had met hun plannen een politiek beladen videoclip op te willen nemen in Sochi. De politie gaf echter de verklaring dat ze verdacht werden van diefstal. Eind 2013 werden dezelfde twee bandleden vrijgelaten nadat zij een tijd lang in een gezellig Russisch strafkamp moesten doorbrengen. Dit omdat ze een protestlied tegen Poetin en diens regering zongen in de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou tijdens een dienst. Er is een verband te zien tussen hun artistieke optredens, met kritische noot gericht aan de Russische politiek, en hun arrestaties. WRM is Pussy Riot steeds de pineut, WRM mogen zij niet hun politieke mening verkondigen?
De Grondwet vormt de basis van iedere rechtsstaat en garandeert de burger fundamentele rechten. In Nederland is er bijvoorbeeld in de Grondwet bepaald dat wij een vrijheid van meningsuiting hebben . Daarnaast is er in de Grondwet vastgelegd dat we een vrijheid van betoging hebben . In Nederland wordt de Grondwet gerespecteerd, waardoor je niet zomaar kan worden opgepakt voor het feit dat je je mening openbaart. Dit openbaren is een erg breed begrip, en songteksten vallen hier in principe ook onder.
Gelukkig heeft ook Rusland een Grondwet en ook zij hebben een bepaling opgenomen over de vrijheid van meningsuiting , en zelfs een bepaling die schrijft dat binnen de Russische Federatie mensenrechten – in de lijn van internationaal recht – gegarandeerd zijn en direct doorwerken in de nationale wetgeving! Dat internationale recht vind je bijvoorbeeld in het Internationaal Verdrag van Burgerlijke en Politieke Rechten , een verdrag dat zo ongeveer door de hele wereld is geratificeerd en nageleefd wordt. Op papier is Rusland dus een prima staat om jezelf lekker te ontplooien, een bijzondere mening erop na te houden en waar je seksuele geaardheid geen issue is.
De realiteit leert echter anders. De Russische autoriteiten nemen hun eigen Grondwet totaal niet serieus. Zonder al te veel moeite kan iedereen wel wijzen op wat incongruenties tussen de grondwettelijke praktijk en theorie in Rusland. De samenleving daar wilt graag, maar kan hier niets tegen ondernemen. Vanwege de enkele reis naar het gezellige strafkamp dat de Russische staat als beloning daarop stelt. En het internationale recht dan, kan dat niets voor de Russen betekenen? Helaas, dit is een groot manco van het internationale recht; het kent geen effectieve handhaving zoals dat bijvoorbeeld in Nederland bestaat. Overtreed je een internationale wet, dan staat daar geen ‘echte’ straf op. Daarnaast heeft een staat in principe niets te zeggen over het interne beleid van een andere staat, vanwege de (staats)soevereiniteit . Binnen Rusland wordt verschillend gedacht over hun Grondwet en internationale verdragen. Pussy Riot en andere mensenrechtenactivisten zijn de pineut; zij zullen tot dit veranderd is helaas nog vele tripjes naar de cel blijven maken in hun strijd de Russische Grondwet betekenis te geven.
Bro afbeelding: Grüne Bundestagsfraktion
bron tekst:
nu.nl/buitenland/leden-pussy-riot-gearresteerd-in-sotsji
volkskrant.nl/Leden-Pussy-Riot-weer-op-vrije-voeten
Art. 7 Gw
Art. 9 Gw
Art. 29 Constitution of Russia
Art. 17 en 18 Constitution of Russia
Art. 18 en 19 IVBPR
Art. 2 Charter of the United Nations