Waarom nog politie te paard?
Het geklik van paardenhoeven op straat ergens hartje centrum is misschien niet meer zo gebruikelijk als pakweg 60 jaar geleden. Toch worden deze klanken in zeldzame gevallen nog wel eens opgepikt door onze zintuigen. Alhoewel het paard inmiddels door de lokale melk- en schillenboer aan de kant is gezet, heeft de beroepsgroep politie nog steeds geen afstand gedaan van het paard als vervoermiddel. WRM houdt de politie in een tijd vol technologische vervoerhoogstandjes nog steeds vast aan zo’n prehistorisch voertuig?
Een stukje geschiedenis…
Dat paarden niet alleen mooie maar ook nuttige beesten zijn, daar was de mens al snel achter. Het schijnt dat er 1300 jaar v. Chr. al bewijzen zijn gevonden van mensen die paarden bereden. Natuurlijk was het niet alleen minder vermoeiend om je lekker op de rug van een paard te laten verplaatsen, ook bleek dat je door vanaf grote hoogte op voetgangers neer te kijken meer ontzag kreeg. In eerste instantie werd het paard nadat het getemd was voornamelijk ingezet als lastdier. Denk maar aan de cavalerie, de militaire eenheid te paard, voor het voeren van oorlogen of het middeleeuwse boerenleven waar het paard de ploeg over het land voortrok. Met het intreden van de industriële revolutie verloor het paard steeds meer van zijn functionele waarde. Zo werd het paard in de landbouw vervangen door tractoren, in het leger door tanks en in het dagelijkse transport door auto’s.
Vandaag de dag functioneert het paard hier in Nederland in de meeste gevallen “slechts” nog als huis-tuin-en-staldier. Het paard wordt ook nog wel eens gebruikt voor de sport en recreatie, maar voor werkelijk praktische doeleinden is het paard zo goed als op non-actief gesteld. Interessant is wel dat ondanks dat het paard vrijwel al zijn functionele waarden verloren heeft, we nog steeds regelmatig gebruik maken van de eenheid pk, ofwel paardenkracht, om het arbeidsvermogen van een voertuig aan te geven. Denk maar eens aan al die autoadvertenties waarin de BMW’s de Audi’s in pk’s proberen te overtreffen.
De bereden politie
Nu terug naar de politie. Duidelijk is dus dat vrijwel alle beroepsgroepen afstand hebben gedaan van het paard als lastdier. WRM maakt de politie dan nog steeds gebruik van dit dier in zo’n moderne tijd met auto’s, motors, scooters, fietsen, helikopters en zelfs segways in overvloed?
De website van de nationale politie weet mij te vertellen dat paarden voornamelijk ingezet worden bij surveillances, acties van de mobiele eenheid en bij officiële gelegenheden. De bereden politie zou voornamelijk effectief zijn wanneer het gaat om situaties waarbij grote groepen mensen aanwezig zijn. De ruiters kunnen voor, naast en achter een groep opgesteld worden, zodat de menigte mensen compact blijft en dus eenvoudiger onder controle te houden is. Daarom is de bereden politie vaak te zien bij optochten, evenementen en voetbalwedstrijden. De politieagent die op het paard zit is in staat een groter gebied te overzien, signaleert hierdoor sneller ongeregeldheden en zou dus alerter moeten kunnen reageren.
Als de politieruiters zich niet op hun paard begeven houden zij zich ook met dierenkwesties bezig. Zo assisteren zij bij ongevallen op de weg waar dieren bij betrokken zijn, controleren zij maneges en veemarkten en handelen zij klachten af met betrekking tot verwaarlozing van paarden.
Onevenaarbare kwaliteiten
Toch blijf ik mij afvragen, kunnen al deze taken niet gewoon uitgevoerd worden door agenten die op segways rijden? Verschillende bronnen kaarten aan dat een politieman op een paard veel ontzag opwekt en door hun grootte intimiderend overkomt. Klinkt dat bekend? Het opwekken van ontzag door het berijden van een paard is inderdaad al een oeroud gegeven. Blijkbaar wordt dat in deze tijd door gezagsdragers niet minder belangrijk gevonden. Daarnaast zouden paarden ook minder agressie bij mensen opwekken. Mensen vinden het vaak leuk en indrukwekkend om een paard te zien. Verder schijnen paarden er ook op getraind te worden om door te lopen als ze tegen een persoon aanbotsen. Of je nu vrijwillig aan de kant gaat of het paard helpt je een beetje, de bereden politie wint.
De mobiliteit en wendbaarheid van een paard brengt natuurlijk ook voordelen met zich mee. Hierdoor kan een agent sneller ter plaatse zijn mocht zich ergens een incident in zijn nabijheid voordoen. Door de wendbaarheid van het paard kan de politie zich ook makkelijker op locaties begeven waar auto’s, motors of fietsen niet handig zijn. Ondanks alle moderne foefjes van deze tijd, zijn een aantal kwaliteiten van het paard tot op de dag van vandaag dus nog steeds onevenaarbaar.