Waarom ‘ploppen’ onze oren in het vliegtuig?

2 minuten

‘Wil je ook een kauwgumpje? Of anders een zuurtje?’ Een moeder aan de andere kant van het gangpad kijkt haar dochter vragend aan. Het vliegtuig is inmiddels gaan rijden ter voorbereiding op het opstijgen. Wanneer de wielen het asfalt verlaten hebben, voel ik de druk in mijn oren waartegen de bezorgde moeder haar dochter een kauwgumpje als hulpmiddel aanbood. WRM krijgen we nu last van druk in onze oren wanneer we opstijgen in een vliegtuig of in een tunnel omlaag rijden? En WRM helpt het zuigen op een zuurtje of overdreven gapen tegen dit drukkende gevoel?

Ooranatomie
Ons oor bestaat uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het middenoor is verbonden met onze neus- en keelholte door een ronde buis, de Eustachius genoemd, die normaal dichtzit doordat de wanden van de buis tegen elkaar aan liggen. Er bestaan hierdoor twee drukpunten op het trommelvlies in ons oor: van buitenaf het oor en van binnen naar het oor toe vanaf de neus via de Eustachius. Deze buis laat soms lucht door via de neus naar het middenoor door zijn wanden te openen, zodat druk aan weerszijden van het trommelvlies gelijk blijft in het geval van een drukverschil. De luchtdruk wordt dus continu aangepast op de omgeving, zodat de druk aan beide kanten van het trommelvlies precies hetzelfde is en je geen druk in je oren voelt.

Gebolde trommelvliezen
Maar WRM kun je dan toch een drukkend gevoel in je oren krijgen wanneer je door de bergen rijdt of diep in de zee aan het duiken bent? De reden dat onze oren soms dicht zitten of ploppen, heeft allemaal te maken met snel veranderende drukverschillen. Stel, je gaat met het vliegtuig op reis. Wanneer je opstijgt, wordt de druk in de cabine in een snel tempo lager. Omdat de druk binnenin je oor dan groter wordt dan buiten het oor, bolt het trommelvlies iets naar buiten toe en voel je dus druk in je oren. Hetzelfde gebeurt op het moment dat je daalt, alleen dan andersom. De druk in de cabine wordt dan hoger dan in het oor, waardoor het trommelvlies naar binnen toe bolt en voor druk zorgt.

Overmatig gapen of slikken
‘Zuig op een snoepje of neem een stukje kauwgum.’ WRM helpt het nu om te gapen of te slikken om je oren open te ‘ploppen’? De Eustachius werkt als een drukregelaar. Wanneer er dus meer of minder druk van buiten komt kan de druk weer gelijk gekregen worden door lucht via de Eustachius naar binnen te laten stromen. De buis opent zich dan even om de luchtdruk aan te passen. Voor het openen van de buis gebruiken we een spier die we ook aanspannen om te geeuwen, slikken, praten, hoesten en niezen. Daarom kan het simuleren van veel gapen of extra slikken er dus voor zorgen dat de buis van Eustachius opengehouden wordt voor een langere tijd, zodat je van die vervelende druk afkomt. Dit moet je echter wel een tijdje volhouden, bijvoorbeeld tot na de landing, aangezien de druk tot die tijd nog constant verandert.

Bronnen tekst:
Gezondheidsnet.nl/goed-gehoor/ploppende-oren-op-hoogte
Mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/31057-wat-doe-je-tegen-oorpijn-bij-het-vliegen.html
Mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/51191-buis-van-eustachius-functiestoornissen.html

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!