Waarom oliebollen?
Het was aan het begin van de jaartelling dat de Friezen en Bataven een vorm van de oliebol offerden aan hun goden. Net zoals elk ander geloof dat offert, is dat om hun goden gunstig te stemmen. In dit geval gebeurde dit in de donkere maanden waarin velen vaak het leven lieten. Om dit te voorkomen wikkelden zij offervoedsel in meel en braadden ze dit in de olie. Zij offerden aan hun godin Perchta. De vetheid van het voedsel zou haar zwaard glad maken en daarmee van hun lichaam af laten glijden. In de middeleeuwen was olie nog schaars en werd er zuinig mee omgegaan. In een klein laagje hete olie werden er koeken gebakken. Deze werden vaak gemaakt en genuttigd na de vaste periode die begon met St. Maarten. De oliekoeken waren calorierijk dus goede winterkost en daarbij gemaakt van lang houdbare ingrediënten. Veelal werden deze uitgedeeld aan de armen en daklozen. In de 17e eeuw kwam er door betere handel drijven meer en betere olie richting Nederland. Hierdoor werden de oliekoeken in een ruimere hoeveelheid gebakken. Hierdoor ontstond de ronde vorm en daarmee was de oliebol geboren. Deze gewoonte is blijven hangen in Nederland en België. In België wordt hij overigens smoutebol genoemd.
Een recept voor oliebollen.
400 gram bloem
4,5 dl melk (lauw)
40 gram verse gist
100 gram ei
7 gram zout
1 eetlepel citroenrasp
1 eetlepel anijspoeder
200 gram rozijnen
Bereidingswijze.
Los de gist op in de melk. Meng de melk en de bloem met een handmixer met deeghaken ongeveer 10 minuten. Laat het beslag nu 30 minuten rusten op een warme plek onder een natte doek. Geef de kom daarna een flinke tik zodat het beslag inzakt. Laat het beslag nu nog 10 minuten staan. Nu is het beslag klaar om te frituren. Verhit een frituur of frituurpan tot 175 graden. Gebruik een ingevette ijsbollenknijper om het beslag langzaam in de frituur te laten zakken. Frituur de bollen onder gelijkmatig keren tot ze mooi goudbruin zijn. Schep ze daarna over op keukenpapier. Bestrooi ze met poedersuiker. En klaar om te eten.
Uiteraard kan je de rozijnen vervangen voor andere gedroogde vruchten. Probeer ook eens de rozijnen te vervangen door kleine stukjes chocolade!