Waarom moeten we bossen niet kappen?
“Elke seconde verdwijnt er 500 hectare oerbos.” Dit soort quotes zal je vast vaker hebben gelezen. Twee van de zes mensen denken “who cares?” Voor drie van de zes mensen is dit een “ver-van-mijn-bed verhaal”, en een enkeling stelt vragen. Want op zuurstofproductie en het water zuiveren en het ondersteunen van ecosytemen na hebben bossen een erg belangrijke functie bij weerpatronen. In dit artikel een antwoord op de vraag: WRM is het eigenlijk slecht om onze bomen te kappen?
De bomen die we op onze prachtige aarde vinden, zijn inderdaad dus niet alleen functioneel op gebied van zuurstofproductie, waterzuivering en ondersteunen van ecosystemen. Maar als groep zijn de bossen die wij hier op aarde hebben ook van belang voor complete weerpatronen op deze aardkloot. ‘Hoe komt dit nu’, vraag je? Wij kwetsbare mensen en andere organismen zijn compleet afhankelijk van de eeuwenoude circulatie van water die hier op aarde plaatsvindt. De watercyclus noemen we die. En binnen die cyclus zijn we vooral afhankelijk van de processen die het zoute water vanuit de oceanen ontzilten en naar jouw achtertuintje transporteren. Dit kostbare en levensgevende hemelwater valt door verdamping van water in de oceanen vooral via donkergrijze wolken allemaal op ons land. Maar waarom bewegen wolken zich eigenlijk naar land toe?
Wat als ik je hierbij wijsmaak dat bossen regen “aantrekken”? In oude volksverhalen bestaat de theorie al eeuwenlang dat grote bossen regen aantrekken, maar dit werd jarenlang door de “wijze” moderne wetenschappers genegeerd en gelabeld alszijnde “folklore”. Maar wetenschappers Makarieva en Gorshkov hebben deze volksverhalen omarmd en zijn in hun onderzoek op een theorie gestuit die ze de “Atmosferische pomp” noemen. Omdat het een erg theoretisch verhaal is, hebben zij er een simpel plaatje van gemaakt.
De verschillende plaatjes zijn situaties die zij theoretisch hebben onderbouwd. Zo zie je dat bij weinig vegetatie wolken juist van land af bewegen, en bij veel vegetatie (een bos) wolken de neiging hebben naar land toe te bewegen.