Waarom is hardlopen niet levensverlengend?
We zijn al een paar maanden onderweg in 2015, dus kunnen we al een beetje kijken of er wat van die goede voornemens terecht is gekomen. Mensen hebben vaak verschillende voornemens: zo kun je bijvoorbeeld meer boeken gaan lezen, meer tijd met je familie doorbrengen of meer aan je gezondheid werken. Bij dat laatste is het goed mogelijk dat jij de intentie hebt om bijvoorbeeld meer te gaan hardlopen. Misschien deed je dat al, maar wil je het juist wat fanatieker aan gaan pakken dit jaar. Doe dat maar niet, want uit nieuw onderzoek blijkt dat fanatiek hardlopen niet zorgt voor een langere levensduur. Daarom ook de vraag: WRM is hardlopen niet levensverlengend?
Het onderzoek
Uit een onderzoek onder ruim zesduizend Denen blijkt dat fanatieke hardlopers niet langer leven dan mensen die helemaal niet sporten. Een ‘lichte renner’, die zich beperkt tot ongeveer 2,5 uur hardlopen per week, is gezond bezig. Ben jij zo’n type en had je je voorgenomen om in het nieuwe jaar meer tijd in het hardlopen te steken? Gooi die plannen dan maar meteen weg. Als je langer wilt leven, wordt het aanbevolen om maximaal drie keer per week te gaan hardlopen in een ‘rustig tot normaal’ tempo. Beperk je ook tot het eerder beschreven maximum van 2,5 uur per week. De onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen nadat ze maar liefst twaalf jaar lang verschillende groepen hebben gevolgd. Dit gebeurde onder leiding van cardioloog Peter Schnohr. De groepen varieerden van niet-sporters tot fanatieke hardlopers, waarbij gezegd moet worden dat mensen met bijvoorbeeld hartproblemen of kanker zijn uitgesloten. ‘De uiteindelijke overlijdenscijfers per leeftijd onder niet-sporters en fanatieke renners bleken hoger te liggen,’ zegt onderzoeker Jacob Louis Marott.
Fanatiek is funest
Je zou toch juist denken dat fanatiek hardlopen heel goed is. Dat denken ook steeds meer Nederlanders als we de cijfers erbij pakken: het aantal Nederlanders dat sport, hardlopers inbegrepen, neemt volgens onlangs verschenen cijfers van het Mulier Instituut toe. Daar komt bij dat het aantal Nederlanders dat meerdere keren per week aan hardlopen doet ook toeneemt. Dit is dus eigenlijk een slechte ontwikkeling, maar WRM dan precies? Uit de statistieken van het onderzoek blijkt dat te fanatiek hardlopen de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. ‘Hardlopen vraagt een behoorlijke inspanning van het lichaam en met name van het hart,’ volgens Marott. Dat zou de enige logische wetenschappelijke verklaring kunnen zijn, want verder dan dat zijn de onderzoekers niet gekomen. Fanatiek hardlopen staat uiteindelijk gelijk aan bankhangen met een schuldgevoel. Dan kun je uiteindelijk toch beter voor het laatste kiezen. Als je er toch voor kiest om te gaan hardlopen, dan doe je er goed aan om je aan de eerder beschreven ‘beperkingen’ te houden. Doe het rustig aan, want zoals ook Marott zegt: ‘Je hoeft helemaal niet zoveel te doen om een goede impact op je gezondheid te hebben.’ Kijk, dat is dan weer goed nieuws!