Waarom is de zee zout?

2 minuten

Iedereen die weleens in de zee gezwommen heeft, heeft ooit een flinke dosis zout water in zijn mond of neus gekregen. Niet het lekkerste wat je kan gebeuren, aangezien er behoorlijk veel zout in zeewater zit: 35 gram per liter. Dit kun je vergelijken met drie afgestreken theelepels keukenzout. Dat lijkt nogal wat; concreet betekent het dat zeewater een gemiddelde saliniteit (zoutheid) heeft van 3,5 procent. Maar zeewater is niet overal even zout. Zo is het water in de Dode Zee zo zout dat je er in kan blijven drijven, maar voor het water van de Baltische Zee gaat dit helemaal niet op. Daarom vraag ik me af: WRM is het water in de zee überhaupt zout?

Rivieren
Het zout is afkomstig uit de rivieren die in de zee uitmonden. Het regenwater dat uit de lucht valt is enigszins zuur en zorgt ervoor dat gesteente langzaam afbrokkelt (erosie). Deze stukken gesteente gaan chemische verbindingen met elkaar aan, die ervoor zorgen dat er zout wordt geproduceerd. Dit zoute water komt uiteindelijk in de zee terecht.

Vulkaanuitbarsting
Een andere bron van het zoute zeewater is vulkanisme. Er komen bij vulkaanuitbarstingen hete gassen en heel heet gesteente vrij. Hierbij komen, net als de stukken steen die loskomen bij erosie, chemische elementen samen, waaruit vervolgens weer zout kan ontstaan. Bij vulkanen die op het land staan, gaat het transport van het zout via de atmosfeer. Bevindt een vulkaan zich echter onder de zeespiegel, dan komt het vrijgekomen materiaal direct in contact met het zeewater en lost het onmiddellijk op.

Wordt het zeewater dan niet steeds zouter?
Je zou denken dat het zeewater dan alsmaar zouter en zouter zou worden. Maar dit is helemaal niet het geval. Er verdwijnt namelijk ook weer zout uit het zeewater: langs de kusten van de heerlijk warme landen blijft door verdamping zout achter. Maar daarnaast wordt er ergens diep in de zee ook zout aan het water onttrokken. Het zout verdwijnt daar tussen zandkorrels en kleideeltjes, waar zout zich aan hecht. Er ontstaan uiteindelijk allemaal nieuwe laagjes die het zout alleen maar verder naar beneden drukken, waardoor het dus verdwijnt uit het zeewater.

WRM is de ene zee zouter dan de andere?
Het zeewater is niet overal even zout, omdat sommige zeeën gesloten watergebieden zijn en andere weer niet. De Kaspische Zee en de Dode Zee zijn ingesloten zeeën en hebben daardoor een hoog zoutgehalte. In andere zeeën is het water veel minder zout, omdat er meer water wordt aangevoerd door uitmondende rivieren. Het ligt er dus maar net aan of er veel wateraanvoer is of niet.

Niet te zuipen
Het lijkt me geen goed idee om zeewater te gaan drinken. Door het zoutgehalte in het water is het namelijk mogelijk dat je lichaam uitdroogt. Daarnaast kun je ook een zoutvergiftiging oplopen, waarbij de kans op waanideeën vrij groot is. Ik zou het voor nu dus houden op die ene slok water die je soms binnenkrijgt als je lekker in de zee ligt te badderen.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!