Waarom hebben sommige mensen last van een winterdip?

2 minuten

Ben jij zo iemand die niet kan wachten op de eerste zonnestralen van de lente? Heb je moeite om je bed uit te komen als het ’s ochtends nog donker is buiten? Ben je in de winter altijd een paar kilo zwaarder dan in de zomer? Allemaal tekenen dat je last zou kunnen hebben van een winterdip. Maar wat is een winterdip precies en WRM hebben sommige mensen daar last van?

Volgens de GGZ, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Nederland, hebben ongeveer 500.000 mensen last van een winterdepressie. Nog veel meer mensen lijden aan een winterdip, de milde vorm van een winterdepressie. Deze personen klagen dan vaak over oververmoeidheid, depressieve gevoelens, toegenomen eetlust, een negatiever zelfbeeld, toegenomen prikkelbaarheid en minder behoefte aan sociaal contact. Mensen zien op tegen de donkere en neerslachtige dagen van de winter. De moeilijkste maanden zijn voor de meesten januari en februari. Bij het doorbreken van de lente verdwijnen de meeste klachten dus!

Let there be light
Over de oorzaak van de winterdepressie zijn wetenschappers het niet helemaal eens. Een deel van de klachten lijkt zeker verklaard te kunnen worden door een tekort aan licht. Wanneer we een tekort aan buitenlicht hebben, raakt onze biologische klok van slag, waardoor we meer melatonine aanmaken. Melatonine is een hormoon dat ’s nachts in de pijnappelklier (in de hersenen) wordt aangemaakt en ons lichaam vertelt dat het nacht is, waardoor we makkelijk in slaap kunnen vallen. Wanneer er een gebrek aan zonlicht is, maken we dit hormoon echter ook overdag aan, wat de vermoeidheidsklachten van mensen met een winterdip verklaart.

Hormonen en psychologische factoren
De aanmaak van melatonine beïnvloedt volgens sommige wetenschappers ook de productie van neurotransmitters. Zo zou er minder serotonine in de hersenen geproduceerd worden. De hoeveelheid serotonine in de hersenen beïnvloedt stemming, seksueel gedrag en slaap- en eetgedrag. De verlaagde productie van serotonine zou verantwoordelijk zijn voor de behoefte aan calorierijk eten, vermoeidheid en neerslachtige gevoelens, zoals een minder goed zelfbeeld.

Naast de lichamelijke veranderingen in de winter kan een winterdip ook gerelateerd zijn aan psychologische factoren. Voor sommige mensen is de winter een vervelende tijd: de feestdagen kunnen moeilijke confrontaties met familie opleveren of iemand juist het gevoel geven in een gat te vallen na die gezellige feestmaand. Daarnaast zijn we in de winter sowieso meer naar binnen gericht. In de zomer hebben we veel afleiding van buiten, maar in de winter zijn we veel meer bezig met onszelf. We denken dan veel eerder aan onze problemen.

Hoe schud je de blues van je af?
Ben jij in de winter niet te genieten? Geef dan vooral niet toe aan de neiging om veel te slapen. Aangezien een groot deel van het probleem draait om licht moet je toch echt je bed uit! Mocht het niet genoeg zijn om jezelf uit je warme holletje te slepen, dan bestaan er ook lichttherapieën. Door iedere ochtend een half uurtje voor een speciale lamp te gaan zitten, word je biologische klok opgestart. En als je echt goed in de slappe was zit, kun je natuurlijk altijd nog naar de zon in de wintermaanden. Stuur dan vooral een ansichtkaartje naar de redactie van WRM! 😉

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!