Waarom hebben mannen tepels?

2 minuten

‘Smoesjes zijn net als mannentepels, compleet nutteloos’

Bovenstaande quote zag ik laatst langskomen toen ik op het internet aan het surfen was. Eigenlijk zegt deze uitspraak wat waarschijnlijk iedereen wel denkt: tepels bij mannen hebben geen enkele functie. Of nou ja, helemaal gaat dat ook weer niet op, het blijft een gevoelig plekje en veel mannen vinden het fijn om er aangeraakt te worden. Maar hebben ze daarnaast echt nut? Niet echt, tepels zijn uiteindelijk toch bedoeld om melk te geven en mannen zijn daar niet erg goed in. Op een paar uitzonderlijke gevallen na (bijvoorbeeld bij een tumor) zal een man geen melk produceren en dat maakt zijn tepels niet bepaald functioneel. Maar toch heeft elke man een paar tepels, net als een soort lege melkflesjes die je niet kunt vullen.

Elke man zal op een moment in zijn leven in de spiegel hebben gekeken met een opgetrokken wenkbrauw (of een pijnlijke nipple twist gekregen hebben) en toen hebben gedacht: ‘WRM heb ik in godsnaam tepels?’ In dat geval, heren, kunnen jullie jezelf gelukkig prijzen, want de wetenschap heeft het antwoord.

De reden WRM mannen tepels hebben heeft te maken met de manier waarop we ons als embryo ontwikkelen tot volledig mens. Zoals je weet wordt ons geslacht bepaald door onze chromosomen. Mannen hebben de chromosoomcombinatie XY en vrouwen hebben de combinatie XX.
Al vanaf onze geboorte is er een verschil is tussen mannen en vrouwen. In de baarmoeder wordt er dus besloten of een embryo een meisjesbaby gaat worden, of dat er toch nog een piemeltje op gezet moet worden en het een jongetje wordt. Maar wist je dat tijdens de eerste weken in de baarmoeder jongens en meisjes precies hetzelfde groeien? Tot ongeveer de vierde week van de zwangerschap groeien jongens- en meisjesembryo’s op identieke wijze. Het feit dat we zoogdieren zijn betekent dat het hele gedoe met tepels en melk kunnen geven best wel belangrijk is (omdat we zo onze baby’s voeden). Sterker nog, dit is zo belangrijk dat in die eerste weken ons lichaam al meteen begint met het maken van tepels. Vanaf de achtste week begint het echte werk: dan beginnen de cellen in het jongenslichaam pas echt hormonen uit te scheiden die ervoor zorgen dat vrouwelijke structuren (zoals bijvoorbeeld eileiders) niet groeien. Daarna begint zijn lichaam testosteron aan te maken, wat ervoor zorgt dat een jongen uiteindelijk ter wereld komt met een penis.

De tepels zijn dan niet meer nodig: die blijven als aandenken aan de embryonale dagen.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!