Waarom krijgen bladeren in de herfst een andere kleur?
Halloween en Sint Maarten hebben we net gevierd en ook het Sinterklaas feest zit er aan te komen. Ik heb eerlijk gezegd nooit gesnapt waarom mensen de herfst als favoriete tijd van het jaar beschouwen, maar nu ik dit schrijf snap ik het eigenlijk wel. Het is die tijd van het jaar waar er zoveel is om naar uit te kijken. Denk maar aan de feestdagen. Het strand wordt verwisseld voor een dagje Netflix ; lekker relaxed op de bank met een bak koffie. Ook de natuur draagt bij aan het algemene herfst gevoel, de bladeren kleuren voornamelijk rood,geel en/of bruin, maar waarom is dat juist in de herfst zo?
Wrm zijn bladeren in de herfst niet groen?
We hebben allemaal wel eens geleerd vanwaar de natuurlijke groene kleur van bladeren vandaan komt. De groene kleur wordt veroorzaakt door het chlorofyl molecuul. Dit molecuul speelt een belangrijke rol bij de omzetting van het door ons uitgeademde koolstofdioxide in zuurstof en suikers met behulp van zonlicht. Veel zonlicht gaat gepaard een hogere temperatuur, vandaar dat de bomen in de lente en de zomer het “groenst” zijn. In de herfst neemt de hoeveelheid zonlicht sterk af en zo ook de chlorofyl productie. Naarmate de herfst vordert breekt ook al het chlorofyl af.
Wist je dat bladeren naast chlorofyl ook andere moleculen bevatten die de bladeren een andere kleur geven? Ik heb er persoonlijk nooit bij stilgestaan, maar als chlorofyl is afgebroken bepalen kleurmoleculen zoals cartenoїden, flavonoїden en anthocyaninen de bladkleur. Cartenoїden en flavonoїden veroorzaken meestal gele en oranje tinten. Zo zijn er ook nog andere kleurelementen, zoals luteїne die de gele kleur in eidooiers veroorzaakt en lycopeen die tomaten hun rode kleur geeft.
In tegenstelling tot cartenoїden en flavonoїden zijn anthocyaninen niet altijd in het blad aanwezig. Naarmate de suikerconcentratie in bladeren toeneemt worden anthocyaninen met behulp van zonlicht gevormd. Anthocyaninen staan bekend om de paarse tinten die zij aan de bladeren geven.
Vraag jij je nu ook af wrm deze kleuren niet in de lente en zomer te zien zijn? Het antwoord op die vraag is simpel. De hoeveelheid chlorofyl in bladeren is veel groter dan dat van de cartenoїden, flavonoїden en anthocyaninen in bladeren. Klinkt best simpel toch?!