Waarom explodeert een ei in de magnetron?

2 minuten

Mocht je op een ochtend met je brakke (of gewoon niet wakkere) hoofd bedenken dat je even snel een eitje kan koken in de magnetron: doe het niet! Het enige voordeel ervan is dat je in een klap wakker bent. Zoals de (nog niet zo oude) volkswijsheid luidt: probeer nooit een ei in de schil in de magnetron te koken; het zal exploderen. Voor de nieuwsgierige lezer zijn hier genoeg filmpjes van te vinden op youtube. In dit artikel zal ik uitleggen WRM deze explosie plaatsvindt en hoe je wel een eitje kan koken in de magnetron.

Hoe werkt een magnetron?
In tegenstelling tot ovens wordt bij een magnetron niet de hele eenheid warm. In een magnetron wordt dus geen warmte uitgestraald. Wat zorgt er dan voor dat broodje bapao warm wordt?

Zoals de Engelse benaming al weggeeft, zendt een “microwave oven” microgolfstraling uit. Deze straling zorgt ervoor dat water-, suiker- en vetmoleculen gaan trillen. Toevallig is het trillen van moleculen precies wat wij mensen als warmte ervaren. Dankzij de microgolven gaan dus precies die moleculen trillen die zich het meest in ons eten bevinden. Hierdoor warmt een beker melk in de magnetron veel sneller op dan in een pannetje. De verwarmende straling dringt tot dieper door, waardoor het geheel sneller warm wordt. Een pan of de oven verwarmt alleen de buitenste laag, waarna het tijd kost om de hitte door te laten dringen naar het binnenste.

Maar WRM ontploft het ei?
Maar WRM zorgt deze andere manier van verwarmen dat een ei in een pannetje niet ontploft en in de magnetron wel? Om te beginnen is een ei niet het enige dat ontploft. Ook bevroren boter en marshmallows zorgen voor spannende magnetronshows. Dit komt doordat het water dat zich in het ei/de boter bevindt vatbaarder is voor de microgolfstraling dan de eischaal-/vetmoleculen er omheen. De watermoleculen gaan dus sneller trillen, worden warmer en veranderen in stoom. Stoom neemt veel meer ruimte in beslag dan zijn vloeibare broertje water. Deze snelle uitzetting kan de eischaal/het vetlaagje eromheen niet aan en het knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel.

Stop dus geen ei in de magnetron en al helemaal geen 173 eieren…

.
Toch snel een eitje koken
Gelukkig zijn er op het internet genoeg methoden te vinden om toch je eitje te kunnen koken in de magnetron. Zo kun je het eiwit en eigeel in een glas doen en het ongeveer 1,5 minuut op de laagste stand laten garen. Bovendien zijn houders te koop waar je je eitje in kunt stoppen met wat water en zo kan hij wel de magnetron in. De technologie staat voor niets.

Bronnen tekst:
www.thenakedscientists.com/HTML/podcasts/scrapbook/show/20120203/

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!