Waarom een gebroken hart dodelijk kan zijn

2 minuten

Snikkend zit je thuis, het is net uit met je partner en je weet niet meer wat je moet doen met je leven. In jouw ogen is de wereld nu een in grijze wolken gehulde hoop poep waar het de hele dag tranen regent en waarin alles toch geen zin meer heeft. En hoewel je vrienden en vriendinnen zeggen dat er nog genoeg vissen in de zee zwemmen, vind jij dat dat wel zo kan zijn, maar die vissen zijn toch niet hetzelfde als jouw schitterende koi-karper die je voorheen je partner noemde. Ja, je lijdt aan een ernstige vorm van een gebroken hart. Verschrikkelijk gevoel dit, maar zoals je weet en zoals waarschijnlijk al honderden keren tegen je gezegd is (wat je ook bijna ging irriteren), komt het wel goed. Het gaat uiteindelijk over en je vindt toch wel weer iemand. Maar wist je dat het ook echt heel slecht kan aflopen? En niet slecht als in ‘Ik vind nooit meer iemand en ik eindig alleen en zielig’, nee, zo slecht dat je hart letterlijk breekt en je dood kan gaan! Jawel, een gebroken hart kan ook echt kapot zijn en dit kan dan uiteindelijk ook een dodelijke afloop hebben. WRM is een gebroken hart dan zo dodelijk? Ik ga het je uitleggen.

WRM is een gebroken hart zo gevaarlijk?
Wanneer een gebroken hart daadwerkelijk tot hartziektes leidt noemt men dit tako-tsubocardiomyopathie, maar vaak wordt het ook ‘gebroken hartsyndroom’ genoemd.

Het gebroken hartsyndroom komt voor bij mensen (vaker vrouwen) die plotseling veel stress of verdriet te verduren krijgen (zoals bij het verliezen van een geliefde). Na een periode van stress en verdriet kan er plotseling pijn op de borst of een onregelmatige hartslag ontstaan en kan iemand kortademig worden. Bij een paar mensen komen deze symptomen voor, waardoor ze zullen denken: ‘Hé, dit lijkt op een hartaanval!’ Dat klopt, want vaak wordt het gebroken hartsyndroom ook verward met een hartaanval. Als men in het ziekenhuis komt en er wordt een ECG gemaakt (een plaatje waarop de elektrische activiteit van het hart te zien is), lijkt het ook op een hartinfarct. Het verschil met een hartinfarct is echter dat bij een hartinfarct een prop in je bloedvaten zit, waardoor er geen bloed meer komt bij je hart. Bij het gebroken hartsyndroom is dit helemaal niet het geval. Wat gebeurt er dan wel? Bij normale stressreacties van het lichaam verwijden je bloedvaten juist zodat je bloed gemakkelijker door je lichaam kan stromen. Bij het gebroken hartsyndroom gebeurt juist het tegenovergestelde; je vaten vernauwen. Ook lijkt het er vaak op dat je linkerhartkamer onregelmatig beweegt en hierdoor een soort opgezwollen vorm krijgt.

06.06.2014 - Yael - WRM gebroken hart 2

Hierboven een plaatje waar je wat beter ziet wat er precies in je hart gebeurt, om mijn uitleg wat te verduidelijken. Ook een random weetje: de aandoening wordt ook wel tako-tsubocardiomyopathie genoemd omdat de linkerhartkamer de vorm krijgt van een tako-tsuboval om octopussen mee te vangen. Misschien dat ik jullie een beetje bang heb gemaakt door in de titel te zeggen dat het dodelijk is, maar slechts een heel klein percentage mensen overleeft het gebroken hartsyndroom niet. Gelukkig overleven de meesten het en herstelt hun hart ook goed. De tijd heelt dus wel degelijk allerlei wonden.

Bronnen afbeeldingen:
si.wsj.net/public/resources/images/PJ-AT514A_HEART_NS_20100208194949.gif

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!