Waarom droedelen we?

2 minuten

Als de telefoon gaat en er ligt een stuk papier voor mijn neus, dan staat dat tien minuten later vol met een hele reeks aan zwierige en ogenschijnlijk nietszeggende krabbels. Wanneer ik blader in mijn oude schriften en kladblokken, zitten er altijd wel een aantal pagina’s tussen die ondergekliederd zijn met aparte figuren, lijnen, en kleuren, oftewel droedels. Vast heel herkenbaar dit voor de meeste mensen. Droedelen (in het Engels: doodle) wordt omschreven als schetsen zonder duidelijk doel. Meestal heb je niet eens door dat je het aan het doen bent. Je hebt vast mensen die onbewust de meest prachtige kunstwerken op papier zetten, maar WRM droedelen we eigenlijk?

Je zou je allereerst ook af kunnen vragen of er betekenis zit achter onze onbewuste schetsjes. Bij de één zijn dit complete Dalí-schilderijen, bij mij zijn het ‘kunstzinnige’ vierkantjes en rondjes. Wat je ook op papier hebt gezet, de krabbels zouden zomaar iets prijs kunnen geven over onze emotionele problemen. Psycholoog Robert Burns bestudeerde jarenlang de droedels van zijn patiënten. Hierdoor probeerde hij de emoties en innerlijke worstelingen van zijn patiënt vast te stellen. Burns beweert dat zelfs de meest simpele droedels nog van betekenis kunnen zijn. Nou ben ik benieuwd welke diepe trauma’s mijn eindeloze stroom aan vierkantjes verraadt.

Volgens dokter Burns is de meest voorkomende droedel een boom. Bomen staan voor groei en leven. Schets jij onbewust een mooie boom met veel blaadjes en een brede stam, dan ben jij blijkbaar vitaal en energiek. Oudere, zwakkere mensen zullen sneller onbewust een dun, kaalgeplukt boompje op papier zetten; hun wil om te leven zou langzaamaan afnemen. Dat klinkt logisch en een beetje luguber tegelijk. Zo zijn er nog veel meer symbolen die volgens Burns iemands gedachten en gevoelens kunnen weerspiegelen. Betrap jij jezelf op het schetsen van een huis, dan vind jij onderdak en veiligheid belangrijk. Verder duiden cijfers en geldtekens op de waarde die iemand hecht aan rijkdom. Voertuigen, zoals auto’s en vliegtuigen, benadrukken weer de wens om te reizen, een relatie aan te passen of je leven om te gooien. Zo zijn er eindeloos veel droedels die de lijst aanvullen en iets over je emotionele toestand vertellen. Je zou kunnen stellen dat je door te droedelen je onbewuste gedachten op papier vertaalt. Ruth Rostron, handschriftanalist, legt uit dat we in ieder geval vaker en sneller gaan droedelen uit verveling of als speelse vorm van stressverlaging.

Grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud en psychiater Carl Jung waren pioniers op het gebied van symboolinterpretaties in de psychologie. Je zou ze zelfs de vaders van ‘droedelogie’ kunnen noemen. Een compleet op zichzelf staande wetenschap zal het waarschijnlijk niet worden, maar men kan droedelen zeker beschouwen als een manier om het onderbewuste te vertalen in beelden. De eindeloze sterretjes die ik soms aan de zijkant van mijn kladblok teken, zouden mijn nog onvervulde wensen moeten voorstellen. Ook is het zo dat mannen sneller geometrische vormen schetsen, terwijl vrouwen sneller mensen of gezichten neerkrabbelen. Ook uit karakteristieken van deze gezichten kan men weer diverse betekenissen afleiden. Het is zelfs mogelijk om iemands seksuele gedachten of voorkeuren af te lezen uit droedels: je zou dan sneller vergrote geslachtsdelen tekenen.

Het is in ieder geval zeker eens de moeite waarde om een lekker lang telefoongesprek te voeren met een groot vel papier een en een pen in de aanslag, zodat je inzicht in je emoties kunt krijgen. Gooi er meteen wat kleurpotloden of stiften bij, want wie weet schuilt er ook nog een onbewuste Picasso in jou.

 

Afbeelding: Lei Melendres – http://lei-melendres.deviantart.com

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!