Waarom doe je je duim omhoog als je wilt liften?

1 minuut

Stel je nou eens voor: je wilt met je vrienden op roadtrip, maar het beperkte budget dat je hebt geeft aan dat je moet kiezen of delen. Met een bomvolle rugzak, een flesje water en wat brood voor onderweg, ga je met je vrienden langs de kant van de snelweg staan. Het enige dat je verder nog hoeft te doen is een bordje laten zien met de tekst ‘Antwerpen’ en de duim omhoog houden. Alle weggebruikers weten nu dat jullie willen liften naar Antwerpen. Maar waarom eigenlijk? WRM doe je je duim omhoog als je wilt liften?

De duim
Waarschijnlijk is het fenomeen liften ontstaan in de jaren ’20 in de Verenigde Staten. De automarkt groeide explosief en daardoor kregen veel mensen ook de behoefte om te reizen. De lifters stonden aan de kant van de weg en wezen met hun duim in de richting die ze op wilden gaan. Op die manier konden de bestuurders precies zien waar de lifters heen moesten. In de loop van de tijd is het gebaar veranderd zoals wij het nu kennen: een duim die omhoog wijst.

Hoewel het gebaar met de duim omhoog voor ons bekend staat als liften, moet je dit in een aantal landen niet proberen. In Irak en Afghanistan betekent dit gebaar: donder op! In andere landen kom je weer niet veel verder als je je duim omhoog steekt. In Zuid-Afrika kan je alleen mee als je de rug van je hand laat zien en je wijsvinger uitsteekt. In Polen worden weer zwaaibewegingen gemaakt met de vlakke hand en in India word je pas een lifter genoemd als je zwaait met de handpalm naar beneden.

Leuke weetjes, maar liften… doen we dat nog wel? Het aantal keer dat ik lifters langs de kant van de weg heb zien staan, kan ik op een hand tellen. Het clichébeeld van jonge mensen zonder geld die een beroep doen op automobilisten, lijkt wel uit ons straatbeeld te zijn verdwenen. Studenten, die in de jaren ’70 en ’80 nog tot de grootste groep lifters behoorden, hebben inmiddels de OV-chipkaart. Alleen de echte avonturier steekt nog zijn duim omhoog. Of maakt zwaaibewegingen met de vlakke hand.

Bronnen:
http://www.slate.com/articles/life/explainer/2012/06/ray_dolin_shot_while_hitchhiking_why_do_hitchhikers_stick_out_their_thumb_.html
http://www.hpdetijd.nl/2012-08-24/twitter-vervangt-de-duim-liften-anno-2012/

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***½ 2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!