Waarom angst iets complex is
Bang voor de tandarts, spinnen of het donker. Iedereen is wel ergens bang voor, de één wat meer dan de ander. Soms slaat deze angst te ver door, je kunt niet meer normaal functioneren. Dit wordt een angststoornis genoemd. Gelukkig is de angst niet bij iedereen zo erg. Maar WRM hebben we (vreemde) angsten en hoe kom je er van af?
Wat is angst
Je hebt de zenuwen voor een belangrijk examen, maakt je zorgen over de uitslag van een medisch onderzoek of schrikt je rot doordat je bijna aangereden wordt. Dit zijn situaties uit het dagelijks leven, het overkomt iedereen wel eens. Je hart begint sneller te kloppen, je spieren spannen zich aan en je ademhaling versnelt zich. Angst zorgt ervoor dat je kunt reageren wanneer er gevaar dreigt, het maakt je alert. Voor sommigen houdt angst niet soms wat bang zijn in, maar beheerst het hun hele leven. Dit is een angststoornis. Angstprikkels gecombineerd met onlogische en vergezochte gedachten kunnen voor vreemde angsten zorgen. Hoe een angststoornis precies ontstaat is niet duidelijk, dit kan door verschillende factoren komen. Erfelijkheid kan een rol spelen, kwetsbaarheid of de opvoeding.
Invloed van het lichaam
Angst is een gevolg van een overactiviteit van het zenuwstelsel. Als je lange tijd te maken hebt met stress, verwarring of een heftige gebeurtenis worden niet alleen je lichaamsfuncties verstoord, maar ook je denken. Hierdoor start je onderbewuste zelf een gedragspatroon om deze angsten vast te stellen. Dit kan op basis zijn van herinneringen en associaties, hierdoor ontstaan de meest gekke angsten. Maar dit zijn onterechte signalen van je lichaam, in het geval van irreële angsten is er namelijk (vaak) geen sprake van echt gevaar. Je lichaam houdt je als het ware een beetje voor de gek. Hier zijn je hersenen ook van invloed op.
Hersenen
Angst kent in de hersenen verschillende systemen. Een van deze systemen is het onbewuste systeem, dit is belangrijk voor overleving. Stel, je wordt gebeten door een hond, dan kan het zijn dat je hierdoor een angst voor honden ontwikkelt. Het zien van honden zal dan het onbewuste angstsysteem activeren, je vlucht of vecht. Ook heb je het flexibel angstsysteem, dit houdt in dat hoe vaker er iets negatiefs gebeurt bij een bepaalde gebeurtenis, hoe sterker de verbindingen worden tussen het angstnetwerk. Als dit onbewuste angstsysteem eenmaal geactiveerd is, heeft het bewustzijn er nauwelijks grip op. Alles wat met de angst te maken heeft, zal je beter onthouden. Dit is een van de manieren waarop angsten kunnen ontstaan. Een onderdeel van de hersenen wat hier van invloed op is, is de amygdala.
De amygdala
Er is een onderdeel in de hersenen wat het centrum van emoties en motivatie is. Het limbische systeem, dit deel van de hersen wordt actiever als je ergens bang door bent geworden. Binnen het limbische systeem heb je verschillende structuren, één daarvan is de amygdala. De amygdala, die ook wel amandelkern wordt genoemd door zijn vorm, kan een emotie met een bepaalde situatie van angst of stress koppelen. Dit zorgt ervoor dat een zelfde situatie een volgende keer sneller herinnerd wordt. Zodra een situatie waarin angst een rol speelde weer beleefd wordt, wordt dit direct gekoppeld aan de angst die er toen was en spelen dezelfde gevoelens weer op. Je wordt er door overmand en het is moeilijk te onderdrukken. Dit is het geval bij een angststoornis in feite wordt de amydala bij mensen met een angststoornis te sterk geprikkeld.
Bewustwording
Angst is een type gedrag dat afhankelijk is van of gebonden is aan bepaalde omstandigheden. Het is normaal om angstig te zijn bij acuut gevaar, maar niet bij dingen waar je eigenlijk niet bang voor hoeft te zijn. Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van je eigen gedachten. Is het realistisch wat je denkt, klopt het? Op deze manier krijg je meer inzicht in je angsten. Door logisch na te denken en te relativeren verminder je gevoelens van angst en paniek. Helaas helpt dit niet bij iedereen, daarom bestaan er verschillende therapieën om mensen met een extreme angst te helpen. Een leven zonder constant in angst te zitten is namelijk een stuk makkelijker.