Vier redenen waarom de wereld nog steeds dikker wordt
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we elke 4 jaar gemiddeld 1,5 kilo aankomen, maar daarnaast is er ook een groter probleem. Wereldwijd is er namelijk steeds meer overgewicht. Tegenwoordig hebben bijna anderhalf miljard volwassenen last van obesitas. Dit is een stijging van 23 procent sinds 1980. Het probleem dat overgewicht heet is dus nog steeds niet opgelost en wordt alsmaar groter, wat voor grote gezondheidsproblemen kan zorgen. WRM wordt de wereld nog steeds dikker? Hieronder worden vier redenen uiteengezet WRM de buikomvang van de wereldbevolking nog steeds blijft groeien.
1. We bewegen steeds minder. 31 procent (!) van de wereldbevolking beweegt te weinig. Dit was drie jaar geleden nog maar 17 procent. Het percentage mensen dat te weinig beweegt, is binnen drie jaar dus bijna verdubbeld. Gebrek aan lichaamsbeweging is zelfs doodsoorzaak nummer vier geworden wereldwijd, een feit dat wat mij betreft echt heel erg schokkend is. Rond de 5,5 miljoen mensen per jaar overlijden vroegtijdig omdat ze niet actief genoeg waren. Dus, kom snel van die bank af en ga nog lekker een rondje in het bos wandelen.
2. Toenemend gebruik van suiker en zoetstoffen. Sinds 1961 is het gebruik van suikers en zoetstoffen met twintig procent gestegen. Tegenwoordig zit in bijna elk product wat je in de supermarkt koopt suiker. Staat het niet zo op de verpakking, dan kan suiker ook worden vermomd als sucrose, sacharose, fructose, dextrose, galactose, maltrodextrine, rijststroop en ga zo maar door. Er zijn meer dan 65 verschillende namen voor suiker, waarmee voedselfabrikanten ons proberen te misleiden en vaak heeft iemand dus geen idee dat er suiker in het product zit. Op deze manier eet men steeds meer suiker, in Nederland is dit tegenwoordig zo’n 39 kilo per jaar! Volgens het rapport van het Overseas Development Institute is dit een van de belangrijkste redenen voor overgewicht. Probeer als je boodschappen doet wat beter op de verpakking te letten, zodat je duidelijk weet wat je in je mond stopt en probeert de suikers en zoetstoffen die je tot je neemt te beperken.
3. Dramatische omgevingsverandering. De omgeving waarin wij leven is drastisch veranderd ten opzichte van onze voorouders. We hebben tegenwoordig te maken met veel meer stress, reclames van de levensmiddelenindustrie, marketing, landbouwsubsidies en talloze eettentjes en restaurants waar je dagelijks mee wordt geconfronteerd. De omgeving waarin wij leven kent totaal geen voedselbeperkingen meer, alles is overal te krijgen en dan vooral hoogcalorisch (vol vet, suiker en zout) eten. Honger terwijl je op de trein wacht? Bestel een patatje bij een van de vele fastfoodketens op het station. Zin in een ijsje? Loop de Swirlzaak in en laat een ijsje voor je maken. Haast niets is meer onmogelijk.
4. Minder slaap. In de afgelopen eeuw zijn we steeds minder gaan slapen. Er zijn veel mensen met een chronisch slaaptekort. Onze circadiaanse klok (het aangeboren 24-uursritme) bepaalt hoe we slapen en verschuivingen in onze circadiaanse klok kunnen in verband worden gebracht met meer eten, toename van gewicht, diabetes en hartproblemen. Ga eens wat eerder naar bed, probeer niet te veel op je smartphone te kijken als je in bed ligt zodat het niet te lang duurt voordat je in slaap valt en probeer op deze manier de tijd die je slaapt wat te verlangen. Zo is de kans dat je meer gaat eten ook wat kleiner, twee vliegen in een klap! Je bent niet zo moe meer en je eet niet te veel.
Onze omgeving is zo veranderd, dat alles makkelijker is geworden voor ons als mens. Dit heeft ervoor gezorgd dat we steeds minder bewegen, (slecht) eten altijd binnen handbereik is en dat we minder slapen. Ook wordt er veel toegevoegd aan het eten dat in de supermarkt ligt. Zo is er suiker toegevoegd in een gewone hamburger en zitten in bijna elke kant-en-klaar maaltijd zoveel conserveringsmiddelen dat je ze bijna niet meer kunt tellen. Mensen moeten veranderen om het overgewicht in de wereld terug te dringen, maar ook voedselfabrikanten moeten veranderen om zo een betere voedselomgeving voor de consumenten te creëren. Voedselfabrikanten zoals Zonnatura zitten al op de goede weg, maar er is echter nog een lange weg te gaan.
Bronnen:
http://www.nu.nl/gezondheid/3666894/wereldwijd-steeds-meer-overgewicht.html
http://www.foodlog.nl/artikel/van-social-jetlag-ga-je-roken-drinken-en-word-je-dik/