Waarom zorgt het breken van een spiegel voor zeven jaar ongeluk?
Na een bezoekje aan de IKEA moest ik op mijn ietwat gammele fiets naar huis. Normaal is dat geen probleem, maar dit keer had ik een (papieren!) IKEA-tas aan m’n stuur hangen, met jawel, spiegels erin. Hoewel ik het fietsen in Amsterdam na vier jaar wel onder de knie heb, is er natuurlijk altijd de kans dat je wordt overreden door een toerist. En zo geschiedde. Hoewel ik nog bleef staan, viel m’n tas met daarin mijn breekbare inhoud op de grond. Toen ik ze uit de tas haalde, merkte een wat oudere dame op: “maar goed dat ze nog heel zijn, jongedame, anders had je zeven jaar ongeluk gehad!” Dat zette me aan het denken. Waar komt dat bijgeloof van die spiegels vandaan?
Dit bijgeloof stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk. Wanneer iemand in de spiegel keek, zag hij zijn ziel. Het was een reflectie van de ziel die in de spiegel keek. Als er iets gebeurde met die spiegel, een barst bijvoorbeeld, was dit funest voor de ziel. Men geloofde dat deze verminking van de spiegel de ziel zou aantasten.
Maar WRM dan die zeven jaar?
De Romeinen geloofden dat om de zeven jaar het menselijk lichaam, althans de fysiologische samenstelling ervan, veranderde. Daardoor geloofen zij dat op het moment dat de spiegel brak, de ziel zich pas weer na zeven jaar kon herstellen.
Vele eeuwen later werd de spiegel nog steeds gebruikt voor bijgeloof. Wanneer iemand was overleden en deze lag opgebaard, moesten alle spiegels worden afgedekt. Men geloofde namelijk dat wanneer de overleden ziel zichzelf in de spiegel zou zien, deze wel eens zou kunnen denken “Mwah, not that bad, laat ik maar blijven”. Geesten, zielen en spoken, daar waren ze als ‘de dood’ voor, dus zorgden ze ervoor dat de spiegels goed waren afgedekt. Er was echter nog een manier om er voor te zorgen dat de ziel niet bleef en dat was het kapot maken van de spiegel. De ziel kon dan loskomen van het lichaam en dat betekende dat de ziel echt dood was.
Wat te doen als je toch een spiegel breekt?
Er bestaan wel wat regeltjes om onder het ongeluk uit te komen. Wanneer je een spiegel breekt, moet je de stukken van de spiegel over je schouder in stromend water gooien.
WRM brengt een spiegel wel ongeluk en glas niet?
“Scherven brengen geluk” is een uitspraak die vaak wordt gebruikt als excuus als iemand wat breekt. Maar WRM is dat dan niet een catastrofe? Door het geluid van het glas worden boze geesten afgeschrikt. Door dit bijgeloof wordt vaak bij huwelijken door de bruidegom tijdens de plechtigheid een glas kapot gegooid/gestampt.
Voor als je toch een spiegel breekt en je het niet over je schouder gooit, hier nog wat tips om toch nog wat te maken van je gebroken spiegel!