Waarom kraanwater op een festival in plaats van een flesje?

2 minuten

Het is algemeen bekend: wanneer je een festivalterrein op gaat, moeten alle flesjes water worden ingeleverd bij de ingang. Geen probleem, want bij de bar kun je zo weer een nieuwe kopen. Maar dat is niet meer zo vanzelfsprekend. Zo wordt het steeds populairder om kraanwater te drinken in plaats van bronwater. Waarom deze strijd tegen plastic flesjes?

Afgelopen weekend vierde het Into The Great Wide Open festival haar vijfde editie op het Waddeneiland Vlieland. Een festival dat bekend staat om haar duurzame karakter. Sinds 2011 zijn de organisatoren een samenwerking aangegaan met KRNWTR, een bedrijf dat pleit voor het drinken van kraanwater en de strijd aangaat tegen water in flesjes. KRNWTR produceert verantwoorde flesjes van hoogwaardige materialen. Je kunt ze je hele leven lang gebruiken en je draagt bij aan het inperken van de wegwerpcultuur. Ze gaan de strijd aan tegen plastic flesjes omdat kraanwater veel goedkoper en beter voor het milieu is.

Feitjes
– Voor 1 fles bronwater heb je 0.25 liter olie nodig en 3 liter water. Daarbij heb je voor de productie van waterflessen jaarlijks ongeveer 2,7 ton aan plastic nodig en dat is maarliefst 2,5% van de wereldwijde olieproductie.
– Bronwater zorgt voor meer CO2 uitstoot. Door productie, verpakking en transport zorgt bronwater voor 500 keer meer CO2 uitstoot dan dezelfde hoeveelheid bronwater. 1 glazen fles bronwater geeft bijvoorbeeld 450 gram CO2 uitstoot. Dat is meer dan een Hummer per km uitstoot!
– Plastic flessen worden in Nederland slechts 20% gedeeltelijk gerecycled. De rest belandt op vuilnisbelten of in een verbrandingsoven. In andere landen wordt het plastic afval in zee gegooid met als gevolg een enorme plastic berg in de Stille oceaan dat ook wel de Great Pacific Garbadge Patch wordt genoemd.
– Plastic afval bedreigt meer dan 267 diersoorten, waaronder 86% van de zeeschildpadden, 44% van alle zeevogelsoorten en 43% van alle zeezoogdieren.
– We betalen voor water in een flesje 500 tot 1000 keer meer dan voor dezelfde hoeveelheid kraanwater. Voor gemiddeld 15 eurocent krijg je in Nederland 100 liter kraanwater. En wij betalen in de Albert Heijn ongeveer 65 eurocent voor 500 ml!
– Multinationals als Evian, Spa en Perrier bezitten tegenwoordig de grootste (grond-) waterbronnen. Er gaan dus grote financiële belangen gepaard met de verkoop van bronwater. Bovendien halen zij meer water uit de grond dan op natuurlijke wijze kan worden aangevuld. Zo kunnen ecosystemen sneller ontwricht raken.

Wat KRNWTR doet is duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierbij gaat het om het zoeken naar evenwicht tussen financieel-economische resultaten, sociale belangen en het milieu. Duurzaam ondernemen is afgeleid van het begrip duurzame ontwikkeling, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met het hier en nu maar ook met toekomstige generaties. Waarom? Om verantwoordelijkheid te nemen. Je krijgt door duurzaam ondernemen niet meteen een schonere wereld, maar het gaat om mensen aan het denken te zetten. Dit soort initiatieven leveren naast praktische duurzame oplossingen dus ook een andere manier van denken op en dat is misschien nog wel het belangrijkste.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!