Nederlandse Sportkampioenen: rhönradturnen
In de kampioenenrubriek laten we je kennis maken met sporten en kampioenen waar je mogelijk nog nooit van gehoord hebt, terwijl ze minstens net zo interessant zijn als voetbal of schaatsen. WRM? Dat lees je hier!
Rhönradturnen, een sport waar bijna niemand van heeft gehoord, maar waar wij wel een wereldkampioen in hebben: Boy Looijen. Boy werd 10 keer Nederlands kampioen en zette het rhönradturnen in Nederland op de kaart door onder andere op de tweede plaats te eindigen in het populaire tv-programma ‘Holland’s got Talent’. Verder zit rhönradturnen vol verrassingen, het is bijvoorbeeld enorm populair in de Golfstaten en het blijkt een echte studentensport te zijn in Japan!
.
De Deskundige: Ellen Dibbits
24 jaar, Hoofdjury Rechtuit en Spiralen WK 2013 Chicago
Wat is rhönradturnen?
Rhönradturnen, de naam zegt het al is het een tak van sport binnen het turnen waarin je oefeningen doet in een rad. Binnen het rad kun je veel verschillende elementen (trucjes) doen: bijvoorbeeld rolletjes (rollen om je knieën, om je buik) of bruggen (voeten los, voeten vast, voeten naast elkaar of niet naast elkaar). Hierin zijn allerlei gradaties in de moeilijkheidsgraad. Het gaat bijvoorbeeld om hoe ver je handen van je voeten af zijn. Er zijn drie disciplines, namelijk ‘rechtuit,’ ‘spiralen,’ en ‘sprong.’ De drie disciplines verschillen in hoe het rhönrad gebruikt wordt. Het rad bestaat uit twee grote hoepels en heeft een diameter van de lengte van de sporters plus een beetje. Rhönradturnen is een sport waarbij het gaat om lenigheid en kracht. Deze combinatie maakt de sport zo bijzonder.
WRM is Nederland zo goed in deze sport?
Rein Bloem heeft Rhönrad in Nederland gebracht en groot gemaakt. Hij richtte het Rein Bloemfonds op om nieuwe verenigingen te ondersteunen. Rhönradverenigingen hebben hoge starterkosten. Zo’n stalen rad is duizenden euro’s en elke vereniging moet er een paar hebben in verschillende maten. Nederland is zo goed in deze sport omdat wij sinds een aantal jaar een nieuwe opleidingslijn zijn gestart waarin wij de jeugd alle drie de disciplines proberen bij te brengen. Daarnaast zijn in Nederland de kwalificatie- eisen hoger dan die van de Internationale Rhönradvereniging (IRV). Dit om het niveau hoog te houden. We zitten nu op het niveau van de vier beste landen ter wereld, dat zijn Duitsland, Japan, Zwitserland en Nederland.
WRM is en blijft deze sport zo klein?
Alles is vrijwilligerswerk, het jureren en alles eromheen. Er is weinig geld. We zijn al jaren op zoek naar goede sponsors. Er zijn maar een aantal sporters zoals Boy die ervan kunnen leven. De trainers krijgen betaald, maar vanuit de overheid krijgen wij weinig geld. In bijvoorbeeld Duitsland krijgt de sport veel meer geld van de overheid zodat de sport kan groeien en uitbreiden. De zalen zijn gratis en de reizen worden betaald. In Nederland betaal je 40 euro per uur voor een zaal en moet je je eigen reiskosten betalen. Daarom blijft de sport in ons land zo klein.
De sporter: Boy Looijen
24 jaar, opgegroeid rond Amsterdam.
Tweede plaats Spiraal en Rechtuit WK Chicago 2013
Wereldkampioen Rechtuit WK Arnsberg 2011
Tweede plaats finale tv- programma Holland’s got Talent 2011
10 x Nederlands Kampioen 2002 – 2012
Hoe kom je bij rhönradturnen?
Ik turnde op jonge leeftijd bij turnvereniging LH Krommenie, waar er naast gymnastische disciplines zoals het toestelturnen ook aan rhönradturnen werd gedaan en al snel wist ik dat ik dat wilde leren. Vanaf mijn achtste jaar deed ik deze sport en deed al snel mee aan internationale wedstrijden. In 2002 werd ik Nederlands kampioen en in 2007 plaatste ik mij voor het Wereldkampioenschap in Salzburg. Dit kampioenschap was voor mij een keerpunt. Toen heb ik besloten om vol voor deze sport te gaan. Op dat WK zag ik de top van het rhönradturnen en op dat niveau wilde ik turnen. In datzelfde jaar, toen ik nog 17 was, werd ik gebeld door Corpus Acrobatics, een internationaal acrobatiek gezelschap uit Amsterdam. Uiteindelijk heb ik ongeveer acht jaar voor hen gewerkt.
Wat maakt rhönradturnen interessant en WRM heb je voor een professionele sportcarrière als rhönradturner gekozen?
Ik zag dat de sport totaal nog niet ontwikkeld was tot wat het kan zijn. Bij turnen staat alles wat mogelijk is in het boekje en dat boekje volg je. Bij rhönrad is er de ruimte is om eigen elementen te verzinnen en mijn doel was dan ook om dat elke week te doen. Rhönrad is een van de weinige of misschien wel de enige wedstrijdsport waarbij je een bewegend toestel gebruikt. Bij turnen hangt alles of staat alles stil, er liggen matten onder en alles is gefixeerd op één punt. Bij rhönrad rol je de hele zaal door zonder matten of wat dan ook. Wat de sport zo bijzonder maakt is dat er verschillende facetten nodig zijn om je lichaam en het rad goed te kunnen beheersen: je hebt balans, spiermassa, technieken en lenigheid nodig. In 2012 heb ik Acrobatic Wheel Sensation opgericht waarmee ik overal ter wereld rhönradshows opvoer, zoals een keer een cricketwedstrijd in India waar 250 miljoen mensen naar hebben gekeken. Men kiest deze sport als event/show omdat het nieuw en anders is. Vooral in de Golf vinden oliesjeiks de sport geweldig. Een groot stalen rad. Dat maakt indruk in een groot stadion. Wat je hiervoor had was een jongleur, of acrobatiek. Dan staat er een klein poppetje in een gigantisch stadion wat 99% van de toeschouwers bijna niet ziet. Een groot stalen wiel is veel massiever en valt meer op.
Hoe probeer jij de sport groter en bekender te maken?
Door wedstrijden wordt de sport niet bekend. Ik heb in 2011 meegedaan aan ‘Holland’s Got Talent.’ Doordat de sport bekender wordt, komen er meer opdrachten en shows en zo kan ik de sport weer meer promoten. Door dat programma kwamen er meer aanmeldingen en verenigingen bij. Sony Music Entertainment bood mij na deze show een contract aan en heb ik mijn eigen bedrijf opgericht: Boy Looijen Acrobatics Shows. Ik had dat jaar wel 200/300 shows: op gala’s, corporate events en festivals als Dance Valley. Op die manier kan ik met deze sport mijn brood verdienen. Het bedrijf is meer gegroeid naar een agency. Komend jaar, vanaf september 2014 komt er een theatertour waarin rhönrad centraal staat. Sixpack gaat het heten in samenwerking met Bos Theaterproducties. Een grote tour waardoor heel Nederland kennis maakt met deze sport.
Opvallend is dat deze sport enorm populair is in Japan onder studenten. Via studentenverenigingen is rhönradturnen een echte universiteitssport geworden. Je hoeft voor deze sport dus niet al op jonge leeftijd te beginnen. Het is een sport met zowel junioren als senioren, maar het hoogtepunt qua leeftijd ligt hoger dan bij andere turnsporten. Met twintig jaar kun je nog op een hoog niveau komen.
Kampioenschappen
De kampioenschappen komen er weer aan. Zaterdag 8 maart is het Nederlands Kampioenschap in Ede en zaterdag 26 april is de Worldcup in Berlijn. Daar gaan vast weer medailles gewonnen worden door het Nederlandse team!
Kijk op kngu.nl en rhoenrad.com voor nationaal en internationaal nieuws over deze sport. Of volg de sport via Facebook .
Alles over Boy Looijen en zijn shows kun je vinden op wheel-sensation.com .