De eerste lezersvragen beantwoord!
Daar zijn ze dan, de antwoorden op jullie ingezonden waarom-vragen! Vandaag beantwoorden we er twee, later deze en volgende week meer! En mocht je nieuwe vragen hebben, zijn deze natuurlijk meer dan welkom! Stel ze gerust hier onder het artikel, op de Facebook pagina of via redactie@wrmmagazine.nl
Waarom dragen schilders altijd een witte overall? Dat wordt toch juist vies tijdens het schilderen? Door Sophie
Op deze vraag zijn meerdere antwoorden te formuleren. Het meest voor de hand liggende antwoord is dat schilders, behalve met verf, ook met bijtende middelen (zuren) werken om oude verflagen te verwijderen. Doordat deze zuren gevaarlijk zijn voor de huid is het voor een schilder van groot belang om snel te ontdekken dat er met de middelen gemorst is. Dit leidt naar het antwoord op de vraag waarom schilders een witte overall dragen; op witte kleding is iedere verontreiniging goed te zien en is het eventuele morsen met gevaarlijke stoffen snel te ontdekken. Een andere reden voor het dragen van een witte overall door schilders is dat schilderskledij op hoge temperaturen (90°C) gewassen moet kunnen worden. Gekleurde kleding zal na meerder wasbeurten onvermijdelijk vervagen, terwijl een witte overall wit blijft. Een laatste reden voor het dragen van een witte overall is de uitstraling naar klanten toe. Als de jas van een ambachtelijke schilder smetteloos wit is, laat hij hiermee zien netjes en secuur te werken zonder te knoeien met verf.
Door Ellen
Waarom eten Chinezen met stokjes? Door Dien
Het schijnt dat in China elk jaar zo’n 45 miljard wegwerpeetstokjes worden gebruikt. Vroeger aten Chinezen met hun handen, maar zijn hulpmiddelen bij het eten gaan zoeken vanaf het moment dat ze vuur konden maken en in staat waren het eten te koken en bakken. Deze stokjes waren vroeger gewoon takjes en twijgjes van bomen en struiken. In het westen liepen de eetgewoonten niet parallel. Nomaden hadden de gewoonte grote stukken vlees te eten en takjes waren hiervoor niet geschikt. Zij gebruikten liever grovere hulpmiddelen zoals hun handen, stenen of scherpe voorwerpen (messen). Later heeft dit zich ontwikkeld tot bestek. Nog steeds laten de Chinezen het eten met mes en vork liever aan ons over. Het snijden in grote stukken voedsel is daar vaak ook niet nodig. Dit komt omdat brandstof vroeger schaars was. De Chinezen sneden hun eten in kleine stukjes zodat het sneller gaar was en er dus minder brandstof gebruikt hoefde te worden. Ook nu wordt het voedsel meestal nog steeds in kleine stukjes gesneden voordat het wordt gebakken/gekookt, dus blijven de Chinezen trouw aan hun stokjes. Tot slot nog een andere reden. In China is het mes van oudsher een wapen om iemand te doden. Hiermee eten is dus geen teken van beschaving.
Door Roel
Foto 1: www.achterbergschilders.nl
Foto 2: www.hutong-school.com