Waarom eet je een zak chips altijd leeg?

2 minuten

Ik denk dat iedereen wel weet waar ik het over heb. Wanneer je met een zak chips op de bank zit, en denkt een paar chipjes te nemen, is na 10 minuten die hele zak leeg. Oeps, dat was niet de bedoeling. Toch gebeurt het vaker dan je wilt. Hoe komt dat toch? In dit artikel wordt het allemaal duidelijk.

Onderzoekers van de Universiteit Erlangen-Nuremberg hebben onderzoek gedaan naar dit fenomeen met behulp van ratten. De ratten hadden al genoeg gegeten en zaten vol, maar kregen extra eten tot hun beschikking: gezouten naturel chips, een mix van koolhydraten en vet met de zelfde hoeveelheid energie als de chips en daarnaast koolhydraten en vet en normaal voedsel in poedervorm zodat de rat zou denken dat het ‘nieuw’ was.

Cocaïne, anyone?
De verschillende soorten voedsel maakten verschillende delen van het rattenbrein actief. Het eten van chips activeerde het beloningssysteem, met onder andere de aanliggende kern, wat het belangrijkste deel van dit systeem is. Volgens een van de onderzoekers is dit hetzelfde deel van het brein wat geactiveerd wordt als men drugs neemt zoals cocaïne. Delen van het brein die ervoor zouden moeten zorgen dat men zich verzadigd voelt, werden door het eten van chips juist minder actief, waardoor de delen van het brein die verantwoordelijk zijn voor het beginnen met eten juist actiever werden. Ook werden de delen van het brein die verantwoordelijk zijn voor het bewegingsapparaat en motorische activiteit erg actief door het eten van chips.

De onderzoekers concluderen dat er nog een element is wat ervoor zorgt dat we zoveel chips willen eten, maar hier zijn ze helaas nog niet achter. Het gaat hier om elementen die het brein lijken aan te sturen om te eten, terwijl we geen honger hebben. Volgens de onderzoekers staat dit los van het homeostatische systeem, dat normaal ons honger- en verzadigingsgevoel regelt. Door het homeostatische systeem ontvangen wij signalen wanneer we onze energievoorraad moeten aanvullen door het eten van voedsel.

Mononatriumglutama-watte?!
Een grote kans dat dit element E621 is, ook wel mononatriumglutatmaat genoemd. De stof heeft de smaak ‘unami’, en wordt vooral gebruikt in de Indonesische en Chinese keuken en zit in Maggiblokjes, soep, aroma’s en kant-en-klaar gerechten. Het stofje geeft ons honger, werkt lustopwekkend en is verslavend. De hormoonhuishouding van ons lichaam wordt door deze stof verstoord. E621 schijnt de reden te zijn waarom we die zak chips in een keer op willen eten, aangezien het stofje ervoor zorgt dat we alleen maar meer willen eten. Het ontwijken van dit stofje kan helaas dus niet… Succes met je zak chips!

Bronnen:
http://www.scientias.nl/daarom-kunt-u-na-een-chipje-niet-stoppen/
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/126165-waarom-je-e621-beter-niet-kunt-nuttigen.html

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*    1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!