Waarom bestaat de hipster niet?

2 minuten

Amsterdam Noord eindigde eerder dit jaar op plaats zeven op de Hipsterranglijst. Ik hoor jullie denken: ‘Hipsterranglijst?’ Ja, die bestaat. Deze lijst is samengesteld door Skyskanner en de top drie van deze lijst bestond uit wijken die gesitueerd zijn in het Letse Riga, Berlijn en New York. De andere kant van het Amsterdamse IJ, ook wel Noord Gestoord genoemd, wordt als hip beschouwd vanwege de aanwezigheid van bijvoorbeeld de NDSM-werf en de IJ-hallen. Op de NDSM-werf worden grote festivals georganiseerd, in de IJ-hallen vindt geregeld de grootste vlooienmarkt, of beter gezegd ‘hipstermarkt’, van Europa plaats. Verder zouden er veel kunstenaars en creatievelingen wonen in dit gedeelte van de stad. Laat het nu net zo zijn dat ik daar ook woon. Heeft dat ook invloed op de hoge notering van Amsterdam Noord? Goede vraag, het zou kunnen, maar dat laten we voorlopig maar even buiten beschouwing. Het is in ieder geval prima marketing voor Amsterdam en vooral Noord, maar kan deze lijst ons überhaupt iets zinnigs zeggen? Bestaat er eigenlijk wel iets wat we kunnen categoriseren als ‘hipster’? Bestaat de hipster wel of niet?

De hipster zelf
Om deze vragen te kunnen beantwoorden, moeten we duidelijk het onderscheid kunnen maken tussen wat hipster is en wat niet, dus eigenlijk hebben we een definitie nodig. Maar is er wel een vaste definitie? Bij een persoon met een hoog ‘hipstergehalte’ is het gebruikelijk om te denken aan iemand met een kapsel met opgeschoren achterkant en zijkanten, vintage kleding, een fixie en, als het even kan, een alleraardigste baard (of snor). Dit is een greep uit de kenmerken van de hipster, samengesteld door The Guardian. Dat er veel waarde wordt gehecht aan gezichtsbeharing blijkt wel uit de enorme toename van het aantal baardtransplantaties in New York, zo meldde De Volkskrant. De baard is populair en ook in Nederland is er sprake van een lichte stijging van het aantal transplantaties. Transplantaties van gezichtsbeharing… Met de technologie van vandaag de dag is ook alles mogelijk. De hipster is echter niet iets van de laatste jaren. Volgens Wikipedia gaat het zelfs helemaal terug naar de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, waarbij het betrekking had op de subcultuur rond jazzmuzikanten. De term is dus in de loop der jaren veranderd.

De hipster is mainstream
Een definitie vaststellen is vrij lastig, ook omdat een vaststaande definitie eigenlijk niet bestaat. De term hipster is in principe een verzamelnaam voor verschillende subculturen, volgens socioloog Elias den Otter. Dat doet er ook niet zoveel toe: het gaat er voornamelijk om je als hipster af te zetten tegen de mainstream. Alles wat wordt gezien als mainstream is not done. Maar is de cultuur van de hipster niet juist één van de grootste mainstreamculturen die er bestaan? Iedereen doet zijn uiterste best om anders te zijn, maar alle hipsters zijn eigenlijk hetzelfde. Het feit dat ik kenmerken kan toekennen aan de hipster, zegt al genoeg. Volgens Den Otter willen hipsters niet in een hokje worden geplaatst, maar ik heb zelf de kenmerken genoemd van het ‘hipsterhokje’. Conclusie? De hipster gaat ten onder aan zijn eigen wil om origineel en anders te zijn.  De hipster is mainstream. De hipster is de personificatie van de paradox. De hipster bestaat niet.

Bronnen: 
http://www.skyscanner.net/news/20-most-hipster-neighbourhoods-world
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/de-hipster-wil-een-baard-het-aantal-baardtransplantaties-neemt-toe~a3603855/
http://www.rtlnieuws.nl/editienl/het-einde-van-de-hipster

 

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!