Waarom praten we tegen onszelf?
Mensen praten veel, ook tegen zichzelf. Als ze hun hoofd stoten, dan schreeuwen ze tegen zichzelf dat ze een sukkel zijn. Willen de aardappelen niet koken, dan worden deze aangemoedigd met de woorden `kom op, koken!`. Of weten modebewuste vrouwen even niet wat ze aanmoeten en trekken ze een lelijk blouseje uit de kast? `Nee, dit kan echt niet, hoor.` Herkenbaar? Inderdaad, zoals ik al zei: heel veel mensen praten tegen zichzelf. Er is aangetoond dat een mens gemiddeld duizend keer per dag tegen of met zichzelf praat! Maar WRM doen mensen dit? En wat heeft het voor nut? Kortom: WRM praten we in onszelf?
Praten
Mensen zijn in principe sociale wezens en praten dus veel. Zowel mannen als vrouwen spreken per dag ongeveer 16.000 woorden uit, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Aan dit onderzoek deden 210 vrouwelijke en 186 mannelijke studenten mee. Zij droegen een recorder bij zich die bijhield wat ze vertelden. Vaak wordt gedacht dat vrouwen veel meer praten dan mannen. Zo schreef neuropsychiater Louann Brizendine dat vrouwen 20.000 en mannen 7.000 woorden per dag gebruiken. Uit dit onderzoek bleek echter dat mannen gemiddeld maar vijfhonderd woorden minder zeggen dan vrouwen. De proefpersoon die het minst praatte sprak vijfhonderd woorden per dag, terwijl proefpersonen die graag praatten zo`n 50.000 woorden per dag gebruikten.
Hieruit blijkt dus dat mensen verschillen in de manier waarop ze met elkaar communiceren. Dit heeft onder andere te maken met het verschil tussen extraverte en introverte mensen. Iedereen ligt ergens tussen de extremen van extravert (een sociaal type dat er van houdt met veel mensen te praten) en introvert (een type dat meer teruggetrokken en gereserveerd is). Extraverte mensen zijn dus levendiger en praten sneller en luider dan introverte mensen.
Ook blijkt uit een onderzoek van James Pennebaker dat extraverte mensen minder woorden gebruiken die negatieve gevoelens uitdrukken en meer `sociale` woorden gebruiken, dus bijvoorbeeld over vrienden en familie. Uit ander onderzoek van Camiel Beukeboom, universitair docent aan de afdeling Communicatiewetenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam, blijkt dat extraverte mensen meer abstracte woorden kiezen. Mensen die introverter zijn blijken minder adjectieven en meer beschrijvende actiewerkwoorden te gebruiken. Tevens denkt een introvert persoon erg goed na voordat hij of zij iets gaat zeggen, waardoor er langzamer wordt gesproken en er preciezer wordt geformuleerd. Extraverte mensen spreken sneller en zijn meer gevat, maar nemen het minder nauw met de feiten.
Praten in jezelf
Mensen praten niet alleen tegen anderen, maar ook tegen zichzelf. En dat mensen in zichzelf praten, begint al als ze als kind leren praten. Dit zorgt ervoor dat de taalvaardigheid beter wordt ontwikkeld en zorgt ervoor dat deze jonge kinderen alles wat ze meemaken een plekje kunnen geven. Als kinderen naar school gaan, dan leren ze dat er een duidelijk verschil is tussen in jezelf praten en lekker kletsen met klasgenootjes. Zodra kinderen ouder worden, komt het steeds minder vaak voor dat ze tegen zichzelf praten. Dit kan komen doordat ze merken dat andere mensen het raar vinden als ze tegen zichzelf praten. Laura Berk, hoogleraar en auteur van Awakening Children`s Minds, vertelt dat het tegen jezelf praten juist heel normaal is. Daarnaast heeft zij gemerkt dat kinderen die tegen zichzelf praten over een bepaalde taak deze taak beter uitvoerden dan kinderen die dat niet deden.
Uit onderzoek door psychologen van de Toronto University blijkt dat mensen die de neiging hebben om tegen zichzelf te praten zich in lastige situaties beter staande weten te houden. Het experiment bestond uit proefpersonen die voor een televisie gingen zitten. Zij mochten alleen op de knop drukken als er een bepaald symbool op het scherm van de televisie verscheen. Bij andere symbolen mochten zij niet op de knop drukken. Hieruit bleek dat mensen die in zichzelf spraken meer zelfcontrole hadden en meer wilskracht. Het in jezelf praten heeft dus nut. Als mensen bijvoorbeeld tegen zichzelf zeggen `eet gezond`, dan neemt de kans dat ze ook echt gezonder gaan eten alleen maar toe.
Positief of negatief
Het grootste deel van de tijd dat mensen tegen zichzelf praten, namelijk tachtig procent, is echter negatief. Hierbij gaat het om dingen die je eigenlijk had moeten zeggen, angsten of juist dingen waar je je erg veel zorgen over maakt. Bij het in jezelf praten worden vooral de eigen gevoelens en belevingen naar buiten gebracht. Zo bepaal je wat je moet doen en hoe je je moet gedragen. Mensen die wel positief tegen zichzelf praten, hebben echter meer kans op een gezonder leven en minder stress.
Het tegen jezelf praten verlicht niet alleen de eenzaamheid die je misschien voelt, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je slimmer wordt, aldus psycholoog Linda Sapadin. Het tegen jezelf praten helpt volgens haar om je gedachten te verduidelijken, om te bepalen wat precies belangrijk is en helpt bij het nemen van beslissingen. Maar deze positieve effecten zijn er alleen als je op respectvolle en positieve wijze praat. Wees dus lief voor jezelf!
Bronnen tekst:
http://www.gezondheidsnet.nl/geest/praat-jij-vaak-in-jezelf
http://psychcentral.com/blog/archives/2012/12/07/talking-to-yourself-a-sign-of-sanity/
http://www.nu.nl/werk-en-prive/2339935/in-jezelf-praten-functioneel-.html
http://www.pzo-zzp.nl/nieuws/26-03-2013/18152710/Column-Ondernemers-die-tegen-zichzelf-praten
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/860464/2007/07/06/Bijna-50-duizend-woorden-per-dag-man-is-kletskous.dhtml
http://tekstblad.nl/artikel/extraverte-en-introverte-mensen-en-hun-taalgebruik