Waarom knetteren knetterijsjes?

2 minuten

Yes! Het is Zomer! Mijn favoriete jaargetijde: bikini´s, zomerkleding, festivals, barbecues, sunnies , crop tops, noem maar op. Onder het kopje ‘Heet, heter, heetst’ van weeronline.nl stond laatst: ‘We beleven vandaag en morgen de (voorlopig) warmste dagen van het jaar. De temperatuur stijgt vandaag, met uitzondering van het noordelijk kustgebied, naar tropische waarden van 30-34 graden!’ Nu de Zomer is aangebroken worden er veel koude drankjes genuttigd, maar ook ijsjes. Als een fervent snoepster weet ik dat er knettersnoepjes bestaan, maar tot voor kort wist ik niet dat er ook knetterijsjes bestonden. Maar WRM knetteren deze ijsjes precies?

Gek op geknetter
Bij de productie van bijvoorbeeld knettersnoep word eerst een stroperig snoepbeslag, waar je normale snoepjes van kan maken, gemaakt. Om de stroperigheid te behouden wordt dit beslag warm gehouden. Uiteraard moet het beslag, wil je snoepgoed hebben, afkoelen zodat het kan harden. Om knettersnoepjes te maken wordt tijdens het afkoelen koolstofdioxidegas over of door het beslag geblazen. Dit veroorzaakt gasbellen. Denk maar aan de bellen die ontstaan als je door een rietje lucht in je drankje blaast. Als het vloeibare goedje hard wordt, wordt het gas ingesloten. Het gas kan pas ontsnappen als het harde omhulsel wordt verwijderd, oftewel wanneer jij het snoepje opeet. Hetzelfde proces wordt gebruikt bij het maken van knetterijsjes, waarbij stikstofdioxide in het mengsel geblazen wordt bij het invriezen.

08.08.2014 - Consuela - WRM knetterijsjes 1 08.08.2014 - Consuela - WRM knetterijsjes 2

WRM knettert mijn ijs/snoep?
Frisdrank en knetterijs en -snoep hebben, ondanks dat ze twee verschillende dingen zijn, wel wat met elkaar gemeen. Frisdrank staat ook bekend als prik vanwege de prikkende sensatie die het in je mond veroorzaakt. Als je ooit eens warme frisdrank gedronken hebt, zal je wel gemerkt hebben dat dit effect sterker is. Knetterijs en knettersnoepjes hebben ongeveer hetzelfde effect. Beiden hebben in ieder geval één ding gemeen en dat is prik. Maar wat is prik nou precies? Prik is niets anders dan koolstofdioxide, maar dan in opgeloste vorm. Misschien zegt dit jou niet zoveel, maar als ik vertel dat dit het welbekende koolzuurgas is gaan alle alarmbellen rinkelen. In de ijsjes en snoepjes wordt bij de bereiding koolstofdioxide toegevoegd. IJsjes en snoepjes hebben beide een vaste vorm, wat betekent dat het gas door de vaste stof wordt omgeven. Bij het eten van deze versnaperingen smelt het vaste omhulsel en knappen de opgesloten gasbellen, waarbij koolstofdioxide vrijkomt. De knetterende sensatie wordt door het knappen van de gasbellen veroorzaakt. Na dit alles ben ik toch wel nieuwsgierig naar die ijsjes. Effe kijken of ik die bij de supermarkt kan halen!

Bronnen tekst:
http://www.weeronline.nl/weerbericht-nederland
http://www.willemwever.nl

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!