Waarom een keizersnede slecht kan zijn voor je immuunsysteem
Iedereen die dit leest is ooit geboren, en iedereen van jullie weet ook dat de geboorte van een kind iets heel moois is. Eén van de mooiste dingen op de wereld. De meesten van jullie zullen via de natuurlijke weg naar buiten zijn gekomen, maar bij sommigen van jullie ging het misschien toch iets lastiger en ben je op de wereld gekomen via een keizersnede. Bij deze ingreep wordt er een snee in de buik van de moeder gemaakt om zo de baby via de buik er uit te halen, dit omdat baring via de vagina niet goed lukte. Maar wist je dat als je zo op de wereld bent gekomen je later meer kans hebt op allergieën en dat je immuunsysteem minder goed werkt? Gek he, want je zou denken dat de manier hoe je geboren wordt, en je immuunsysteem twee losstaande dingen van elkaar zijn en dus niet echt veel met elkaar te maken hebben. Dus wel. Maar WRM is het dan zo dat geboren worden via een keizersnede slecht is voor je immuunsysteem? Dat ga ik je zo uitleggen.
Maar eerst dit plaatje van een ultra coole penguin baby
WRM een minder goed immuunsysteem door geboorte via keizersnede?
Zoals jullie misschien al in mijn vorige artikel over ‘poep als medicijn’ hebben gelezen (zo niet ga hem hier lezen!), zitten er allemaal bacteriën in je lichaam naast je normale cellen waar je lichaam uit bestaat. Die bacteriën zijn heel belangrijk voor je immuunsysteem om normaal en goed te functioneren. Als jij nog in de buik van je moeder zit, ben je in principe nog helemaal steriel. Er zitten bijvoorbeeld nog geen bacteriën in je darmen. Als je gebaard wordt, word je eerst geperst door de vagina. De vagina is naast de plek waar mensjes uit komen (en, als het jongetjes zijn, er ook weer in willen) ook de woonplaats van veel bacteriën. Deze bacteriën horen daar ook te zitten en zijn niet ziekmakend of vies (tenzij je een SOA hebt, dat zijn wel vieze bacteriën). Als een baby gebaard wordt, komt hij in contact met al deze bacteriën die in de vagina zitten. Dit contact met bacteriën is goed want het zorgt ervoor dat de darmflora van de baby (bacteriën in darmen) zich goed ontwikkelt, en je ziet ook uiteindelijk dat door dit contact de baby dezelfde bacteriën als zijn moeder in zijn lichaam ontwikkelt. Die bacteriën helpen hem dan ook met de werking van zijn immuunsysteem.
WRM is die keizersnede dan zo slecht voor het immuunsysteem? Bij de keizersnede wordt de baby er via de buik uitgehaald. Je hebt misschien nu zelf ook bedacht dat de baby dan niet in contact komt met al die vaginale bacteriën. Onderzoek heeft aangetoond dat keizersneebaby’s die dat contact met die vaginale bacteriën niet hebben gehad, bepaalde belangrijke bacteriën niet in hun darmen hadden, of deze pas veel later in hun ontwikkeling kregen. Door gebrek aan deze bacteriën ontwikkelde hun immuunsysteem minder goed.
Normaal wennen je eigen immuuncellen al aan het feit dat er bacteriën in je lichaam zitten, als je de bacteriën wel in je darmen hebt. Zo kunnen ze dus normaal reageren als er bijvoorbeeld stof of bacteriën via je eten of de lucht in je lichaam komen. Als immuuncellen hier niet aan gewend zijn, zoals bij het geval van de keizersneebaby’s, dan kan het voorkomen dat als er eens bacteriën in je lichaam komen dat je immuunsysteem verschrikkelijk gaat overreageren (net als een vrouw die ongesteld is). Zo een overreactie van je immuunsysteem op een onschuldige prikkel kan bijvoorbeeld allergie veroorzaken. Veel van deze kinderen hebben ook een verhoogde kans op astma, allergieën en in heel erge gevallen hebben ze ook gevonden dat de kans op leukemie verhoogd is.
Natuurlijk krijgt niet iedereen die via de keizersnede op de wereld is gekomen één van bovenstaande ziektes. De kans is verhoogd, maar het is niet zo dat het in 100% van de gevallen gebeurt. Al met al is de keizersnede alsnog een verschrikkelijk belangrijke ingreep die veel leventjes heeft gered.