Waarom is de toekomst van Facebook onzeker?

1 minuut

Nederland is Europese koploper in het gebruik van sociale media. Daarom geven de media ook snel aandacht aan nieuws rondom de sociale netwerken. Zo kan je de afgelopen weken ook dit nieuws niet gemist hebben: “Nederlandse tieners verlaten Facebook massaal”. In erg veel landen zie je een grote daling in het aantal jongeren dat Facebook gebruikt. Vooral de jongeren (16 – 19 jaar) in Nederland verlieten Facebook vorig jaar meer dan alle andere landen.

Hoewel ik zulke onderzoeken altijd betwijfel door de simpele opzet, namelijk een massale vragenlijst naar oneindig veel e-mailadressen, is het wel een trend die zich wereldwijd voortzet. Jongeren begonnen al een stuk eerder met sociale media dan andere leeftijdsgroepen, maar verlaten het inmiddels ook weer. Zouden ouderen dan over een aantal jaar ook vertrekken?

WRM FB

Wat opvallend is, is dat jongeren zich snel verplaatsen naar sociale media met filmpjes en foto’s. Vorig jaar was bijna 30% van de Nederlandse gebruikers van Tumblr tussen de 15 en 24 jaar. De leeftijdsgroep 35+ zit voornamelijk op LinkedIn (daar vind je jongeren bijna niet), Facebook en Twitter. Hoe saai!

Foto’s en video’s worden gedeeld op Tumblr, Instagram en via de apps Snapchat en Vine. En juist daar zie je een enorme groei van jongeren. Sterker nog, alle leeftijdsgroepen gaan steeds meer gebruik maken van apps die minder gericht zijn op tekst en meer gericht zijn op plaatjes en video’s.

Maar Facebook zit niet stil. Zoals je misschien weet is Instagram onderdeel van Facebook, dus de jongeren verlaten Facebook misschien wel, maar stappen wel over op een ander platform van hetzelfde bedrijf. Niks aan de hand dus. Ook heeft Facebook verschillende ideeën om doelgroepen op het sociale netwerk te behouden. Zo werd onlangs Facebook News gelanceerd, waarbij de updates als nieuwsberichten gepresenteerd worden.

Of Facebook een blijvertje is, is natuurlijk wel de grote vraag. Ouderen lopen altijd al achter de feiten aan. Het is al sinds de oprichting van Hyves, Facebook en Twitter dat zij precies doen wat jongeren doen, maar dan een aantal jaren later. Als deze trend zich ook nu weer doorzet, dan is er een hele grote kans dat Facebook bij het familiegraf van Hyves geplaatst kan worden. Gelukkig is Facebook geen afwachter, zoals Hyves, en gaan ze er nu al volop tegenaan om de mensen te behouden.

To be continued!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
Vote!

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!