Waarom vieren we valentijnsdag?
De dag van de liefde, de dag om je eega te verrassen met een bloemetje? Of is het een commercieel feest dat alleen maar draait om winst? Valentijnsdag is ieder jaar een discussiepunt, maar hoe is deze feestdag eigenlijk ontstaan?
Sint Valentijn uit Rome
Het verhaal gaat dat Valentijnsdag gevierd wordt ter nagedachtenis aan de christelijke priester Sint Valentijn uit Rome. In de derde eeuw na Christus bestond er een keizerlijke wet waarin stond dat soldaten uit het leger niet mochten trouwen. De gedachte hierachter was dat ongehuwde soldaten eerder bereid waren te sterven voor hun keizer dan soldaten die wel gehuwd waren. Sint Valentijn vond echter dat liefde alles overwon en was vanuit zijn kerkelijke positie in staat om stelletjes te trouwen. Zo heeft hij, tegen keizerlijk bevel in, veel soldaten in de echt verbonden. Toen keizer Claudius II hierachter kwam, heeft hij Sint Valentijn op 14 februari 270 laten onthoofden en zo is Sint Valentijn gestorven als martelaar voor de liefde.
Klinkt romantisch hè? Maar of het waar is weet niemand! Alleen de sterfdatum van Sint Valentijn is officieel vastgelegd en daarom is het goed mogelijk dat de rest van dit mooie verhaal achteraf verzonnen is. Zo is Valentijnsdag terug te vinden in 14e eeuwse literatuur met een hele andere betekenis. Geoffrey Chaucer schreef : “For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate”. Oftewel: het is op Valentijnsdag dat iedere vogel een partner kiest.
Valentijnsdag in Nederland
Of Valentijnsdag nu ontstaan is vanuit een in de liefde gelovende priester of vanuit het paren van vogels, het heeft wel tot de jaren ’90 van de vorige eeuw geduurd voordat het feest in Nederland wat bekendheid kreeg. In Engeland, waar Shakespeare Valentijnsdag al romantisch had laten bezingen, stuurde de bevolking al in de 19e eeuw kaartjes met liefdesverklaringen. Deze kaartjes werden veelal anoniem verzonden, om ondanks het maatschappelijke kuisheidsideaal toch een hartstochtelijke liefdesverklaring over te kunnen brengen. Deze traditie werd uiteindelijk overgebracht naar en uitvergroot door de Amerikanen.
In Nederland werd het Valentijnsfeest in eerste instantie door bloemisten gepromoot. Zij deden rond 14 februari goede zaken met het buitenland en wilden dit succes ook in eigen land uitbreiden. Door op Valentijnsdag gratis bloemetjes uit te delen aan onder andere vrouwelijke Tweede Kamerleden en buschauffeurs probeerden zij het liefdesfeest onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk kwam de ‘doorbraak’ van Valentijnsdag in Nederland in de jaren ’90 met speciale katernen in kranten waar geliefden berichtjes voor elkaar konden plaatsen. Volgens Pepijn Reeser, historicus, is het geen toeval dat deze doorbraak in de jaren ’90 kwam: ‘’De welvaart nam vanaf het eind van de jaren tachtig behoorlijk toe en de Amerikaanse cultuur kreeg in de jaren negentig een prominente plek in Nederland.’’
Maar ook de kritiek op Valentijnsdag ontstond in de jaren ’90. Een deel van de mensen vindt Valentijnsdag een commercieel gebeuren en stelt dat het hele feest gericht is op winst van retailers. Deze groep mensen lijkt steeds groter te worden: waar in 2007 nog 35 procent van de mensen iets deed aan Valentijnsdag, daalde dit in 2011 tot 29% en in 2012 tot 24%. Volgens een enquête van Q&A Research & Consultancy vierden in 2013 3,1 miljoen mensen de liefde op 14 februari. Uit dezelfde enquête blijkt echter ook dat zelfs mensen die niets geven, toch stiekem op een kaartje of een bloemetje hopen, de zwijmelaars!
En jij, lieve lezer van dit artikel, mag je deze Valentijnsdag ook extra gewaardeerd voelen. Of je dit feest nu winstbejag of het toppunt van romantiek vindt, van mij krijg je een virtuele zoen!
Bron tekst:
history.comvalentines-day
start2date.nl/valentijn-geschiedenis
isgeschiedenis.nl/oorsprong_van_valentijnsdag
innl.nl/page/8223/nl
marketingboeken.net/nieuws/valentijnsdag-en-de-online-marketing-aanpak
nu.nl/economie/3202151/minder-mensen-vieren-valentijnsdag