Waarom ruik je regen?
Nederland is een land waar het heel veel regent. Toch zijn er ook periodes in Nederland wanneer het wat minder regent. Vaak, wanneer het lang droog is geweest en wanneer het dan weer gaat regenen, ruik je een vreemd (en soms wel lekker) luchtje. Er wordt gezegd dat het de geur van ozon is, maar volgens Meteo Consult is dit niet het geval. Maar WRM ruik je regen dan wel?
Bacteriën
Brrr, er zijn een aantal bacteriën die een goed bestaan hebben in warme en natte grond. Als het heel lang droog is geweest, en de grond dus droog is, laten deze bacteriën hun sporen achter in de grond om blijven te bestaan. Wanneer het dan gaat regenen, zorgt de verdampende vocht in combinatie met de krachtig neerkomende regendruppels ervoor dat deze sporen vrijkomen. Dit ruik je.
Zuur!
In regendruppels zitten zuren opgesloten. Wanneer het regent komen de regendruppels niet alleen in aanraking met natte grond, er zijn ook heel veel andere stoffen waarmee het in aanraking komt. Chemicaliën bijvoorbeeld, zoals olie op een wegdek. Er ontstaat een reactie tussen de zuren in de regendruppels en de verschillende chemische stoffen die te vinden zijn in Nederland. Ook dit geeft een geur af die je ruikt als het heeft geregend.
Planten en bomen
Zoals je weet scheiden planten en bomen nog wel eens druppels af. Wanneer het regent, komen ook deze stoffen in de lucht terecht. Dit kan ook voor bepaalde geuren zorgen in de natuur.
Mix, mix, mix
De geur van regen is vooral een combinatie van de bovenstaande geuren. Op elke plaats zou de geur verschillen, omdat de natuur in heel Nederland uieraard ook verschilt. Daarnaast zal de geur ook sterker aanwezig zijn wanneer het langer droog is geweest, want de bacteriën hebben langer de tijd gehad om hun sporen achter te laten en er zijn meer chemische stoffen zoals olie aanwezig.
Bron tekst: Weer.nl