My big fat Chinese wedding
Alhoewel ik in principe niets tegen Hello Kitty heb, is de bumper van mijn toekomstige trouwauto toch wel de laatste plek waar ik dit snoezige katje zou willen aantreffen. Laat staan twee ervan. Een Hello Kitty koppeltje verweven in een innige omhelzing, opgedoft in bruidskledij en omringd door roze linten en tule strikjes. Toch zie ik vrij regelmatig Chinese bruidskoppels uit trouwauto’s stappen waarbij dit knuffelduo stralend aan de voorkant van het voertuig prijkt. Soms is het Hello Kitty koppel vervangen door honingbeertjes of Disney figuurtjes, maar het idee blijft grotendeels hetzelfde.
Deze kitscherige vorm van ‘cuteness’ beperkt zich niet alleen tot de auto. Ook de trouwlocatie is bezaaid met kitscherigheid. Het begint al bij de trapleuning waar roze tule met een slinger van plastic rode roosjes omheen is gewikkeld. Bij de entree naar de feestlocatie staat een boog van roze en gele ballonnen. Dan de feestzaal zelf, een explosie van roze met rode linten, strikken en hartjes. Je ontkomt niet aan de blinkende lichtjes, schattige mini roosjes, celebrity posterformaat foto’s van het bruidspaar en bruidsmeisjes in identieke jurkjes. Kortom, de kermis is er niets bij.
Kleuren en hun betekenis
In de Chinese cultuur wordt er veel meer waarde gehecht aan symbolen en kleurbetekenissen dan in de Nederlandse cultuur, helemaal tijdens een bruiloft. De keuze van de kleuren kan volgens Chinese tradities namelijk van invloed zijn op de toekomstige gezondheid van een huwelijk. Wit is daarentegen een kleur die in onze Nederlandse (trouw)cultuur wel een belangrijke betekenis heeft. De kleur wit staat namelijk voor zuiverheid, en zuiverheid staat op zijn beurt weer voor maagdelijkheid. Nu weten we allemaal dat dit symbool, zwak uitgedrukt, een beetje uit de tijd is. Ondanks het feit dat tegenwoordig ook veel Chinese bruiden in het wit trouwen, heeft de kleur wit in de Chinese cultuur eigenlijk een heel andere lading. Wit is namelijk een rouwkleur, en wordt daarom over het algemeen niet gebruikt als trouwdecoratie op een Chinese bruiloft.
Maar WRM nu zoveel roze op een Chinese bruiloft? Roze kun je eigenlijk zien als de hippe versie van het bekende Chinese rood. De kleur rood is vrij stevig ingebakken in de Chinese cultuur, alleen al te zien aan de vlammende nationale vlag. Rood staat voor liefde, geluk en voorspoed. Precies de ingrediënten die een huwelijk tot een succes kunnen maken. Kortom, des te meer verhipt rood als trouwdecoratie, des te groter de huwelijksoverlevingskans.
Kitsch of romantisch?
Veel Chinese verloofde koppels kiezen er tegenwoordig voor om hun liefde op camera vast te leggen, speciaal voor de bruiloft. Middels een professionele fotoshoot creëren zij de meest persoonlijke vorm van trouwdecoratie, namelijk levensgrote afdrukken van henzelf. Innig verliefde foto’s in verschillende formaten verspreid over de feestlocatie, lachen de bruiloft gasten vanuit verschillende hoeken toe. Als het JOUW dag is, dan kun je er ook maar beter voor zorgen dat iedereen dat weet en ziet.
Maar…hoe zit dat nu met die knuffels op de trouwauto? En die kitscherige tierlantijntjes overal? Vreemd (en spijtig) genoeg is hier vrijwel geen informatie over te vinden. Zelfs mijn Chinese vrienden en collega’s wisten hier geen eenduidig antwoord op te geven. Een typische Chinese modetrend, that’s all it is…