Waarom vallen blaadjes van de bomen in de herfst?

2 minuten

Het is ondertussen herfst, je kan de winterjas alweer uit de kast trekken (op een uitzondering na dan). De straten liggen alweer helemaal vol met bladeren, waar je als je niet uitkijkt nog over uitglijdt omdat ze zijn natgeregend. Je hebt al in een  eerder artikel (zie hier) kunnen lezen WRM de natuur eigenlijk groen is. Waar ik het nu over wil hebben, is WRM de natuur in de herfst voor een groot deel die groene kleur verliest en WRM het grootste deel van deze groene blaadjes van de bomen vallen en er soms dus voor zorgen dat je met je snufferd op de straat ligt.

Vocht
Een boom heeft water nodig. Daar zitten belangrijke voedingstoffen in die een boom nodig heeft. Die voedingsstoffen reizen door de stam richting de bladeren. Het water waarmee de voedingstoffen worden meegevoerd, worden door de bladeren van de boom vervolgens weer ‘uitgezweet’. Deze bladeren bevatten namelijk hele kleine gaatjes, ofwel huidmondjes, waar dit water uit kan verdampen. In de herfst en winter kiest de boom er echter voor om het vocht zelf te behouden en niet aan de bladeren te geven. Het vocht dat de boom hard nodig zal hebben in de winter kan hij door het laten vallen van zijn bladeren bij zich houden door het aanmaken van een soort ‘kurklaagje’ tussen het uiteinde van het blad en de boom. In de winter is namelijk een groot deel van de tijd de grond bevroren (waardoor je ook weer op je snufferd zult liggen) en de wortels van de boom werken ook niet zoals ze werken moeten door de kou. Deze twee aspecten maken het erg lastig voor de boom om water uit de grond te halen. De boom bespaart op deze manier energie en water waardoor hij de winter kan overleven.

Het gangbare verhaal over WRM bomen hun blaadjes verliezen is die van de energiebesparing. Echter, Brian Ford stelt dat de bomen hun bladeren verliezen omdat ze hun voedingsstoffen kwijt moeten. De bomen bevatten net voor het verliezen van de bladeren namelijk relatief meer schadelijke stoffen, wat de gedachte wekt dat de boom van zijn schadelijke stoffen af wil. Ford zegt er het volgende over: “Kijk maar naar de bomen die langs het water staan. Ook die verliezen hun bladeren.”

Het weer
Daarnaast is er ook nog een andere speler in het spel: het weer. Die verschrikkelijke hoosbuien waar we wel eens doorheen moeten fietsen en de harde wind waar we dan weer tegenin moeten, hebben ook invloed op de bladeren aan de boom. De zwaartekracht zorgt er dan mede voor dat de bladeren neerdwarrelen en ons soms in de weg zitten. Maar dit kan ons natuurlijk ook hele mooie plaatjes opleveren!

En de kleur dan?
Maar hoe zit het dan met die kleur?! Zoals Safi het al heel mooi uitlegde: “Dusss… lichtstralen weerkaatst door objecten, kleur van een object afhankelijk van eigenschappen van het object en reden waarom bladeren groen zijn: omdat bij het maken van zuurstof in bladgroenkorrels het groene licht onbruikbaar is en gereflecteerd wordt?”. In deze bladgroenkorrels zit stikstof, een stof die voor een boom niet makkelijk te verkrijgen is en waar dus extra voorzichtig mee om moet worden gegaan. De boom trekt om die reden de stikstof uit de bladeren in de stam en wanneer het bladgroen uit de bladeren gaat, komen de herfstkleuren tevoorschijn die je in de lente en zomer niet ziet omdat dan de bladgroenkorrels overheersen.

Nog een tip: Maak gauw nog even die prachtige herfstfoto voor op Instagram voordat alle bladeren weer op de grond liggen door die regen!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**½  3votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!