Vijf dingen die je wel weet, maar weet je ook waarom?
Waarom kost hardlopen op een loopband minder energie dan op straat?
De belangrijkste reden: je hebt geen tegenwind. Hierdoor is 4 km buiten rennen hetzelfde als 5 km op een loopband. Dit probleem is makkelijk op te lossen door de loopband op een helling van 1% te zetten. Naast tegenwind is er nog een reden: bij hardlopen op een loopband krijg je een beetje hulp van de band. Deze helpt je door je voeten onder je door te trekken, waardoor je iets minder moeite hoeft te doen om dezelfde stap te zetten. Toch is volgens veel hardlopers buiten rennen minder vermoeiend dan binnen. Waarom? Waarschijnlijk omdat buiten rennen minder saai is dan binnen in een sportschool of kamer. Je hebt meer afleiding, waardoor je minder snel merkt dat je moe bent.
Waarom lopen schildpadden langzaam?
Schildpadden hebben een stevig pantser om hun lichaam, in de vorm van een schild. Hiermee kunnen ze zichzelf beschermen. Dit schild bestaat uit een buikschild en een rugschild, die aan de randen vergroeid zijn. Dit pantser beperkt het dier wel in zijn beweging. De voorpoten staat aan de zijkant van het schild en omdat het schild zo hard en stijf is, is er geen flexibiliteit. Het dier kan dus maar één poot tegelijk zetten, waardoor voortbewegen erg langzaam gaat. Arme beesten…
Waarom rekken we ons ’s ochtends uit?
Als je slaapt is je lichaam in rustmodus. Je hart slaat minder snel, je spieren verslappen, je longen trekken zich samen en je bloeddruk daalt. Zodra je wakker wordt, moet je lichaam weer op gang komen. Door je uit te rekken worden je spieren weer actief en komt de bloedsomloop op gang. Hierdoor zetten ook je longen zich uit en komt er meer zuurstof in je lichaam, waardoor afvalstoffen van die nacht worden verwijderd. Tot slot krijgen de hersenen een signaal om de slaap te laten gaan en naar een wakkere toestand te gaan. Een belangrijk staaltje ochtendgymnastiek dus, dat uitrekken.
Waarom zoemen muggen zo luid?
Over het algemeen gaan ‘jagers’ het liefst zo stil mogelijk te werk, zodat de slachtoffers ze niet horen aankomen. Dit is echter anders bij steekmuggen. Bij deze insecten is het belangrijk dat mannetjes en vrouwtjes elkaar herkennen en kunnen vinden in een omgeving met veel andere insecten. De vrouwelijke muggen maken een zoem-geluid met hun vleugels, zodat de mannetjes hen kunnen vinden. Elke soort mug heeft zijn eigen geluid, zodat ze elkaar makkelijk kunnen herkennen. Het vinden van elkaar is hier belangrijker dan het vinden van een prooi, dus gaat het gezoem vrolijk door.
Waarom horen mannen binnen geen hoed te dragen?
Volgens de traditie horen mannen binnenshuis geen hoed, pet, muts of ander hoofddeksel te dragen. De oorzaak hiervan gaat terug tot de middeleeuwen. In die tijd deden ridders hun helm af als ze voor het Koninklijk hof moesten verschijnen, als teken van respect. Hiermee stelden ze zich kwetsbaar op voor aanvallen en gaven dus aan dat ze de koning vertrouwden. Dit gebeurde ook in de kerk, als blijk van een plek van heilig- en veiligheid. Dit gebruik verspreidde zich naar de overige lagen van de samenleving, waar het later ook werd gezien als beleefd en respectvol als je bij iemand thuis je hoofddeksel afzette. Waarom vrouwen binnen wel hoofddeksels mogen dragen (zelfs in de kerk) is niet bekend. De traditionele etiquette schrijft echter wel voor dat vrouwen ’s avonds geen hoed op mogen.